Warme bietensalade: lekker en gezond

Warme bietensalade: lekker en gezond

Rode biet is een wortelgroente die het hele jaar door verkrijgbaar is. In de lente en zomer wordt er rode bietensoep en Litouwse koude soep van gemaakt, in de herfst is het tijd voor borsjt en in de winter worden vinaigrette en warme salade toegevoegd aan het Oekraïense nationale gerecht.

De salade, waarvan ik het recept aan jullie presenteer, bevat beschikbare en goedkope groenten, knoflook, kruiden en tomatenpuree.

Wat voor bieten gebruik je?

Tafelbieten zijn geweldig voor deze salade. Kies kleine tot middelgrote wortelgroenten - ze zijn zoeter en kleurrijker als ze eenmaal gekookt zijn.

Bieten bakken of koken?

Je kunt ze allebei bakken in folie in de oven, of je kunt ze koken in de schil (en ze dan schillen). Als je geen tijd hebt om de wortelgroente te koken of te bakken, kun je in de supermarkt al gekookte bieten kopen.

Wat kun je gebruiken in plaats van tomatenpuree?

Als je om een of andere reden niet van tomatenpuree houdt, gebruik dan geraspte tomaten in hun eigen sap of tomatensaus (“Krasnodarsky”, “Georgisch”).

Warme bietensalade

Ingrediënten

(voor 4 porties)

  • Rode biet - 600 gram;
  • Ui - 1 middelgrote kop;
  • Verse wortelen - een kleine wortel;
  • Paprika - 1 middelgrote vrucht;
  • Hete peper - 1 peul;
  • Verse knoflook - 2-3 teentjes;
  • Azijn 6% - een halve theelepel;
  • Tomatenpasta - 1 eetlepel;
  • Sojasaus - 2 eetlepels;
  • Suiker - een halve theelepel;
  • Koriander - een halve theelepel;
  • Zout - naar smaak;
  • Plantaardige olie - om te bakken.

Kooktechniek

  1. Bereid de groenten voor: rasp de gekookte rode biet op een grove rasp, pel de ui en snijd hem in dunne halve ringen, schil de wortel en snijd hem in dunne rietjes, verwijder het steeltje van de paprika en snijd hem ook in dunne rietjes. Pel de knoflook en halveer twee teentjes en hak de derde fijn met een pers of mes.
  2. Verhit de plantaardige olie in een koekenpan tot het glinstert. Bak de ui en knoflook tot ze goudbruin zijn. Verwijder de knoflook.
  3. Voeg de wortelen, bieten, zout en peper toe aan de pan. Roer en smoor op middelhoog vuur gedurende 10-15 minuten al roerend. Voeg vervolgens tomatenpuree, kruiden, in plakjes gesneden paprika en hete paprika toe.
  4. Laat nog 10 minuten al roerend doorkoken.
  5. Voeg de sojasaus, azijn, suiker en gehakte knoflook toe. Roer om te combineren.

Serveer met mayonaise of zure room. Voeg deze naar wens toe.

Eet smakelijk! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze recepten met rode bieten:

Vorige publicatie: Aardappelmelk soep met kip is de perfecte maaltijd voor frisse avonden

Volgende publicatie: Feestelijk champignonhapje: met knapperige korst en kaasvulling (stap-voor-stap recept met foto's)

Gerelateerde publicaties