Dit recept voor Poolse melksoep met augurken en dille of zupa ogórkowa is het winteranalogon van zomerse koude komkommersoep.
De basis van de soep - augurken in hete bouillon, maakt de soep echt lekker en eenvoudig.
Sommige versies van deze soep gebruiken tomatenpuree of ketchup, maar deze meer bekende versie gebruikt zure room. Als je de kippenbouillon vervangt door groentebouillon, wordt de soep volledig vegetarisch.
Garneer de soep met vers gehakte dille en serveer met knapperig roggebrood.
Poolse Melk Rassolnik met dille
Ingrediënten
(voor 4 porties)
- Ongezouten boter - 2 el;
- Ui - 1 middelgrote ui;
- Kippenbouillon (of groentebouillon) - 1 liter;
- Gezouten komkommers - 4 stuks, klein;
- Gezouten knoflook - 1 kop;
- Gepekelde dille (uit de komkommerpot) - 1 parapluutje;
- Komkommer pekel - 2/3 kopje;
- Verse aardappelen - 4 grote knollen;
- Tarwebloem - 2 eetlepels;
- Vette zure room - 250 gram;
- Zout, versgemalen zwarte peper - naar smaak;
- Suiker naar smaak, naar wens;
- Verse dille - een klein bundeltje;
- Roggebrood - om te serveren.
Bereidingstechniek
- Bereid de groenten voor. Was de aardappelen, schil ze en snijd ze in kleine blokjes. Pel de uien en snijd ze in kleine blokjes, snijd de augurken op dezelfde manier. Hak de ingelegde uien en dille fijn. Hak verse dille fijn voor decoratie.
- Smelt boter in een grote pan. Bak de ui tot hij transparant is, ongeveer 3 minuten.
- Voeg de bouillon, augurken, ingemaakte knoflook en dille, pekel en aardappelen toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat sudderen tot de aardappelen zacht zijn, ongeveer 20 minuten.
- Meng in een kleine kom de bloem en zure room.
- Temper het zure room mengsel door het te kloppen met een kleine hoeveelheid van de hete soep om te voorkomen dat het gaat stremmen.
- Giet de getempereerde zure room terug in de hete soep, onder voortdurend roeren, tot het kookt. Zet het vuur laag en laat 3 minuten sudderen of tot de soep iets dikker wordt.
- Pas de smaak aan met zout en peper en een beetje suiker.
In dit stadium kan de soep dik blijven of gepureerd worden tot een fluweelzachte vichyssoise consistentie.
Serveer in verwarmde borden, gegarneerd met gehakte verse dille en hartig roggebrood indien gewenst.
Geniet. Kook thuis - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!