Velen zijn van jongs af aan gewend dat koteletten van vlees moeten zijn, nou ja, in het uiterste geval - van gevogelte. Maar groentekoteletten blijken net zo lekker en gezond te zijn. Het recept bevat geen eieren en vlees en is daarom perfect voor wie aan het vasten is of aan het uitdunnen is voor het komende zomerseizoen.
Op de ingrediëntenlijst staan gewone en beschikbare producten: aardappelen, verse kool en rijst. Groentekoteletten zijn relatief snel klaar. Het belangrijkste is om de groenten op de juiste manier te bereiden en er dan een homogeen koteletgehakt van te maken.
Groentekoteletten
Ingrediënten
(10-12 koteletten, afhankelijk van de grootte)
- Rondkorrelige rijst - 150 gram;
- Verse aardappelen (gele variëteiten) - 200 gram;
- Verse witte kool - 350 gram;
- Ui - 1 middelgrote bol;
- Verse wortelen - 2 middelgrote wortelgroenten;
- Tarwebloem - 3 el;
- Plantaardige olie - om te bakken;
- Gemalen zwarte peper, zout - naar smaak.
Bereidingstechniek
- Giet een halve liter water in een steelpan, zout en breng aan de kook. Voeg rijst toe, roer, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Zet het vuur uit, dek de steelpan af met een deksel en laat de rijst 10-15 minuten koken.
- Was en schil de wortelen, uien en aardappelen. Snijd de kool in middelgrote partjes. Haal de groenten door een vleesmolen met kleine gaatjes (of hak fijn met een staafmixer).
- Meng in een grote kom de groenten, bloem, zout, peper en gekookte rijst. Meng goed tot het gehakt homogeen is.
- Maak je handen vochtig in water en vorm er koteletten van.
- Voeg in een diepe koekenpan plantaardige olie toe en verhit het tot het gaat glinsteren. Er moet zoveel olie zijn dat de koteletten tot het midden in de olie zitten. Bak de koteletten aan beide kanten goudbruin.
- Serveer de koteletten warm met tomatensaus of ketchup.
Tips
- Je kunt gekookte boontjes of doperwten toevoegen aan het groentegehakt. Net als verse kruiden.
- Je kunt aan de groentekoteletten je favoriete kruiden toevoegen.
- Groentekoteletten kunnen van tevoren worden bereid en ingevroren in de vriezer. Ze zijn goed te bewaren, tot 3 maanden.
Eet smakelijk! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!