Deze stoofpot komt uit het Duitse Beieren en wordt al bijna twee eeuwen gegeten en zelfs gevierd op een jaarlijks festival! Deze heerlijke en smaakvolle vlees- en groentestoofpot verzadigt lichaam en geest!
Wat is een Pichelsteiner?
Pichelsteiner voor de Beiernaren is vergelijkbaar met Irish stew voor de Ieren omdat het gebaseerd is op de beschikbaarheid van ingrediënten: beide stoofpotten bevatten traditioneel lamsvlees en gebruikten alle groenten die voorhanden waren.
In beide gevallen waren dat kool, aardappelen en wortelgroenten.
Pichelsteiner bevat ook meestal prei en selderij, twee ingrediënten die centraal staan in de traditionele Duitse keuken. Ze geven het gerecht zijn “traditionele Duitse smaak”, zonder welke je eenvoudigweg geen authentiek recept kunt namaken.
Tegenwoordig wordt piechelsteiner meestal gemaakt van een combinatie van verschillende vleessoorten - rundvlees, varkensvlees en lamsvlees.
Wanneer is piechelsteiner ontstaan?
Het gerecht komt oorspronkelijk uit Beieren en dateert minstens uit het begin van de 19e eeuw, hoewel sommigen geloven dat het al veel eerder is ontstaan.
Volgens één versie ontstond het in 1742 toen een boerin een groot militair detachement moest voeden dat op doorreis was. Ze zou alleen overgebleven vlees, kool en rapen hebben gehad, die ze in een grote pot deed en boven een vuur stoof.
Een andere versie schrijft de creatie van het gerecht toe aan de Beierse herbergierster Augusta Winkler in 1850.
Hoe dan ook, deze stevige stoofpot is al twee eeuwen lang een Beierse favoriet.
Waar wordt het stamppotfestival gehouden?
De stad Regen in Beieren organiseert het jaarlijkse Pichelsteiner Fest.
Dit festival trekt elk jaar gemiddeld zo'n 10.000 bezoekers en omvat optochten, processies, muziek en natuurlijk de beroemde Pichelsteiner stoofpot.
Pichelsteiner
Ingrediënten
(voor 6 porties)
- Plantaardige olie - 1 el;
- Vlees (combinatie van rundvlees, varkensvlees en/of lamsvlees) - 1 kg;
- Boter - 2 el;
- Ui - 1 grote kop (in blokjes gesneden);
- Verse knoflook - 3 teentjes (fijngehakt);
- Prei - 1 stengel (fijnhakken, grondig wassen en opzij zetten in een vergiet);
- Verse wortelen - 3 grote wortelgroenten (geschild en in 1 centimeter dikke plakken gesneden);
- Verse selderij - een halve kleine stengel (geschild en in blokjes gesneden);
- Verse gele aardappelen - 6-8 middelgrote wortelgroenten (geschild en in plakjes van 2 centimeter gesneden);
- Savooiekool - 1 kleine bloemkool (fijngesneden);
- Kippenbouillon - 1 liter;
- Zout - 1,5 theelepel zout;
- Versgemalen zwarte peper - ½ theelepel;
- Gemalen komijnzaad - 1 theelepel
- Laurierblad - 1 theelepel;
- Verse peterselie - 1 bosje (hak het grootste deel fijn, maar laat de blaadjes achter voor decoratie).
Kooktechniek
Pichelsteiner kan worden bereid op het fornuis of in de oven (wat traditioneler is). Als je het in de oven bereidt, heb je een braadslee of ander hittebestendig keukengerei nodig.
- Verhit de olie in een braadslee op middelhoog vuur en bak het vlees aan alle kanten, in porties. Doe het gebakken vlees over op een bord en zet apart.
- Voeg de boter toe en bak de ui tot hij zacht en doorschijnend is, 4-5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut. Voeg de prei toe en bak 4-5 minuten tot deze zacht is. Voeg de wortels en bleekselderij toe en bak nog eens 4-5 minuten.
- Doe het vlees terug in de pan samen met alle andere ingrediënten behalve de peterselie. Dek de pan af.
Als je op de kookplaat kookt: Kook op laag vuur gedurende 60-90 minuten of tot het vlees heel zacht is. Roer de peterselie erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Gooi het laurierblad weg.
Als je in de oven kookt: Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Zet een braadslede op de middelste plank en bak 90-120 minuten of tot het vlees zacht is (niet roeren, maar voeg indien nodig meer bouillon toe). Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Gooi het laurierblad weg.