Pestosaus: de ontstaansgeschiedenis, het bereidingsprincipe en drie recepten voor elke smaak

Pestosaus: de ontstaansgeschiedenis, het bereidingsprincipe en drie recepten voor elke smaak

Pestosaus is een van de populairste sauzen in de Italiaanse keuken. Deze saus wordt niet alleen veel gebruikt voor het bereiden van pasta, maar ook voor vlees, vis, salades, enz.

Pestosaus ontstond in Italië in de stad Genua (regio Ligurië) in de 19e eeuw.

Geschiedenis van pestosaus

Het eerste recept voor pestosaus werd gepubliceerd in het kookboek “La Cuciniera Genovese” in 1863. Dit boek beschreef een gerecht met de naam “Trenette al pesto” dat pasta, pestosaus, aardappelen, sperziebonen en borststuk bevatte.

Principe van het maken van pestosaus

Pestosaus bestaat uit verschillende ingrediënten die in een vijzel worden gedaan en vermalen tot een pasta.

De hoofdingrediënten zijn basilicum, knoflook, olijfolie, noten (pijnboompitten of walnoten), parmezaanse kaas, pecorino kaas.

Sommige recepten kunnen citroensap, citroenschil of azijn bevatten.

Pestosaus verspreid over de wereld

Pestosaus werd al snel erg populair in Italië en daarna in andere landen. Vandaag de dag is pestosaus populair in veel landen over de hele wereld, waaronder Rusland, Frankrijk, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië en zelfs Japan.

In Japan wordt pestosaus bijvoorbeeld gebruikt voor chips, saladedressing en om sushirijst op smaak te brengen.

In de VS wordt pestosaus kant-en-klaar gemaakt en verkocht in supermarkten, maar ook gebruikt in restaurants voor verschillende gerechten.

3 pesto recepten

Groene erwtenpesto met amandelen en munt

Verse jonge groene erwten (300 gram)+ amandelen (50 gram) + Parmezaanse kaas (50 gram)+ muntblaadjes (50 gram)+ plantaardige olie (50 ml)+ citroensap (15 ml)+ citroenschil (5 gram)+ gemalen zwarte peper en zout (naar smaak).

Broccolipesto met walnoten en citroen

Broccoli (450 gram) + verse groene basilicum (200 gram) + walnootpitten (200 gram) + verse knoflook (3 teentjes) + citroensap (50 ml.) + olijfolie (100 ml.) + gemalen zwarte peper + zout.

Spinaziepesto met kaas en pijnboompitten

Spinaziebladeren (400 gram) + peterseliegroen (100 gram) + verse knoflook (3 teentjes) + Parmezaanse kaas (100 gram) + pijnboompitten (100 gram) + olijfolie (100 ml.) + zwarte peper + zout.

Als je pestosaus nog steeds niet hebt geprobeerd, dan is het nu tijd!

Smakelijk! Thuis koken - het is makkelijk en budgetvriendelijk!

#

Vorige publicatie: Lentesalade is een combinatie van verse jonge groenten en een smakelijke dressing. Maak hem zelfs elke dag en je raakt er niet op uitgekeken.

Volgende publicatie: Heerlijk dieet kebab van kipfilet: marinade, bijzonderheden, bereidingstijd

Gerelateerde publicaties