Boekweitschotel met kaas en kruiden: een recept voor wie om zijn gezondheid en budget geeft
Een recept voor liefhebbers van boekweit. Een boekweitpannetje met kaas en kruiden is een lekker, hartig en budgetvriendelijk gerecht.
Boekweitpannetje is eenvoudig te bereiden, maar een heel nuttig gerecht. Boekweit is rijk aan complexe koolhydraten, zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel en draagt bij aan een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel.
Bewaar het recept, verras je huisgenoten met een nieuw recept. Zelf getest - boekweitpannetje valt bij iedereen in de smaak en verspreidt zich heel snel.
Wat erin bakken?
Boekweitpannetje kan in een grote vorm of in porties worden gebakken.
Wat voor kaas gebruik je in boekweitpannetje?
Harde kaassoorten (Goudie, Cheddar, Parmezaanse kaas) zijn voldoende. Zachte kaas werkt niet voor dit recept.
Wat voor soort groen moet ik gebruiken?
Je kunt alle soorten groen gebruiken - peterselie, dille, basilicum, zuring, spinazie, enz.
Boekweitschotel met kaas en kruiden
Ingrediënten
(voor 4 porties)
- Geselecteerde boekweitgrutten - 1 kop (250 ml.) - 200 gram;
- Gezuiverd koud water - 2 kopjes (500 ml.);
- Harde kaas - 200 gram;
- Verse kruiden - 1 grote bundel;
- Ei - 7 stuks;
- Melk - half kopje (125 ml.);
- Zout en gemalen zwarte peper - naar smaak.
Kooktechniek
- Spoel boekweit onder koud stromend water.
- Doe boekweit in een kleine steelpan en voeg water toe. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag.
- Dek de pan af met een deksel en kook de boekweit 17-20 minuten, tot de gort volledig gaar is. Boekweit moet kruimelig worden.
- Rasp de kaas op een grove rasp. Hak de kruiden fijn.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Meng in een grote slakom gekookte boekweit, geraspte kaas en gehakte groenten.
- Meng in een kleine kom de melk, 3 eieren en zout en peper.
- Voeg het melk- en eimengsel toe aan de boekweit met kaas en kruiden. Meng alles goed.
- Verdeel het boekweitmengsel over een grote ovenschaal of geportioneerde vormpjes.
- Bak ongeveer 30 minuten.
- Voeg na 20 minuten de eieren toe (1 per portievorm, of 4 in verschillende delen van de grote vorm).
- Bak tot de eieren gestold zijn en de ovenschotel helemaal gaar is.
- Haal de ovenschotel uit de oven en laat iets afkoelen.
Serveer met zure room of mayonaise (als je niet zonder kunt).
Eet smakelijk! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!