Adzjika met noten: deel mijn zelfgemaakte recept voor een pittige Georgische saus
Pas na 50 jaar leerde ik dat de pittige saus, die in onze familie altijd op Georgische wijze werd bereid, ten onrechte ajika wordt genoemd. Het traditionele recept voor ajika bevat namelijk geen tomaten of paprika.
Ik deel een recept voor Georgische ajika met noten. Ik maakte deze saus ongeveer 25 jaar geleden voor het eerst in de mooie "gouden" jaren 90 van de vorige eeuw. En het familierecept van ajika werd toen met mij gedeeld door Donara, een kok onder wiens leiding ik werkte in een Georgisch restaurant.
Het is niet moeilijk om ajika met noten te maken, het belangrijkste is om de hoeveelheid hete peper in de gaten te houden.
Wist je dat adjika in Georgië wordt gebruikt als middel tegen verkoudheid, katers en om de bloeddruk te verlagen?
"Ajika bevordert de darmperistaltiek en verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Een kleine lepel ajika op brood en boter is een ongeëvenaarde remedie tegen verkoudheid," zegt dokter Inga Nizharadze in een interview met Mir24.
Maar laten we teruggaan naar het recept voor Georgische ajika met noten.
Abonneer je op mijn kanaal, geef een like, laat je mening achter in de comments.
Adzjika met noten Georgische stijl (eenvoudig recept uit eigen collectie)
Ingrediënten voor adzhika
(1-2 kleine potjes)
- Rode hete peper - 500 gram;
- Walnootpitten - 200 gram;
- Knoflook - 3-4 teentjes;
- Verse koriander - een klein bundeltje;
- Utsho-suneli (blauwe fenegriek) - 1 theelepel;
- Gemalen koriander - 1 theelepel;
- Verse basilicum - klein bosje
- Verse peterselie - klein bosje;
- Zout - 1 theelepel;
Interessant weetje over ajika
In Georgië consumeert elk gezin ongeveer 10 kilo ajika per jaar (bron).
Hoe maak je ajika op Georgische wijze met noten?
Traditioneel wordt adzhika bereid met behulp van stenen, die worden gebruikt om alle ingrediënten tot een homogene pasta te malen. Maar thuis wordt een blender gebruikt.
- Om de notensmaak te versterken, rooster je walnootpitten in een droge koekenpan tot ze aromatisch en goudkleurig zijn. Laat afkoelen.
- Trek siliconen handschoenen aan en bereid de hete pepers. Was ze. Verwijder het steeltje en de zaadjes. Snijd in grote stukken. Als je je saus heter wilt, gebruik dan pepers met zaadjes.
- Spoel de kruiden goed af onder stromend water, droog ze af en hak ze grof.
- Hak in een blender afwisselend de hete peper, geroosterde walnoten en groentjes fijn.
- Meng alles in een grote kom of slakom, voeg gehakte knoflook, kruiden en zout toe en meng goed.
- Dek de bak met ajika af met voedselfolie en laat 30-50 minuten op kamertemperatuur staan. Roer dan nogmaals door en verdeel over schone potten. Sluit goed af met deksels.
Bewaar de Georgische adzjika met noten in de koelkast.
Smakelijk! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!