Vlees egels met rijst: een eenvoudig en goedkoop Russisch gerecht uit de Sovjetjeugd
In mijn kindertijd waren de vleesegels met rijst overal te krijgen - thuis (als lunch en avondeten), op de kleuterschool (en daarna op school) en op bezoek bij mijn oma. Maar de egels die mijn moeder kookte waren altijd lekkerder dan de rest.
Egelgehakt met rijst is een populair gerecht uit de Russische keuken, dat bestaat uit gehaktballetjes van gehakt met de toevoeging van rijst, gebakken en gestoofd in een saus. Het gerecht heeft een lange geschiedenis en was al bekend in het Rusland van voor de revolutie.
Geschiedenis van het gerecht
De exacte oorsprong van de vleesegel is onbekend. Er wordt echter aangenomen dat dit gerecht in het midden van de 20e eeuw in de USSR verscheen. In die tijd waren er veel kinderen in het land en egels waren een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om een stevige lunch of avondmaaltijd te bereiden.
Het eerste recept voor vleesegels werd in 1950 gepubliceerd in het boek "Home Cookery". In dit recept werden de egels gemaakt van gehakt gemengd met rijst, uien en eieren. Ze werden in de oven gebakken in een saus van tomatenpuree, bloem en water.
Populariteit in de USSR
Vlees-egels met rijst waren een van de populairste gerechten in de USSR. Dit was te danken aan verschillende factoren:
- Het gerecht was vrij eenvoudig en goedkoop te bereiden.
- Het was hartig en voedzaam. Wat belangrijk was in omstandigheden van voedseltekorten in de Sovjet-Unie.
- Egels gingen goed samen met verschillende bijgerechten, zoals aardappelen, rijst, pasta, boekweit. Ze werden ook vaak geserveerd met een salade van verse groenten.
- In kantines en cafetaria's werden egels met rijst vaak geserveerd. Ze waren ook populair in de thuiskeuken.
Recept voor vleesegels met rijst
Om vleesegels met rijst te maken, hebt u de volgende ingrediënten nodig:
- Gehakt (varkensvlees, rundvlees, schapenvlees) - 500 gram;
- Rijst - 100 gram;
- Ui - 1 st;
- Kippenei - 1 stuk
- Zout, peper naar smaak;
- Tomatenpasta - 2 el;
- Meel - 1 el;
- Water of bouillon - 300 ml.
Hoe kan ik egels met rijst koken?
- Kook de rijst halfgaar. Laat de rijst afkoelen.
- Snijd de uien fijn en bak ze in plantaardige olie tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.
- Voeg rijst, gebakken uien, ei, zout en peper toe aan het gehakt. Meng grondig.
- Vorm van het gehakt balletjes met een diameter van 5-6 cm. Doop de "egels" in bloem.
- Bak de egels in plantaardige olie aan alle kanten goudbruin.
- Meng in een aparte kom de tomatenpuree, bloem en water of bouillon. Breng aan de kook.
- Leg de egels in de jus en smoor ze 30 minuten op laag vuur onder een deksel.
Je kunt de vleesegels met rijst serveren met een bijgerecht van aardappelen, boekweit, pasta of rijst. Je kunt ze ook serveren met zure room, mayonaise of saus op basis van tomatenpuree.
Een paar tips voor het bereiden van vleesegels met rijst
- Je kunt egels koken van runder-, varkens- of kippengehakt. Of een mengsel van gehakt.
- Voor het koken van egels kun je het beste ronde rijst gebruiken, die veel water opneemt tijdens het koken en goed kookt.
- Om te voorkomen dat de egels uit elkaar vallen tijdens het bakken, moeten ze in paneermeel of bloem worden gerold.
- Als je wilt dat de egels sappiger zijn, kun je een beetje zure room of mayonaise aan het gehakt toevoegen.
- De jus voor de egels kun je naar eigen smaak bereiden door er groenten, kruiden of specerijen aan toe te voegen.
Bereid egels met rijst! Degenen die het al lang doen, zullen met plezier terugdenken aan "de smaak van hun kindertijd en jeugd". Degenen die het voor de eerste keer proberen - zullen zelf een heerlijke ontdekking doen.
Eet smakelijk! Kook thuis - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!