Chilli con carne: een lekker en budgetvriendelijk gerecht voor elke dag voor echte fijnproevers

Vandaag wil ik jullie vertellen over een pittig en hartig Mexicaans gerecht genaamd chilli con carne. Het gerecht is klaar in slechts 60 minuten!

Groeten aan alle liefhebbers van lekker en interessant eten!

Geschiedenis van chili con carne

De exacte oorsprong van chilli con carne is onbekend, maar men denkt dat het in de 17e eeuw in Mexico is ontstaan. De eerste vermelding van het gerecht staat in Spaanse kookboeken uit die tijd.

De naam van het gerecht vertaalt vanuit het Spaans als “chili met vlees”. Het weerspiegelt de hoofdingrediënten van het gerecht: vlees en chilipepers.

In die tijd was dit gerecht populair onder gewone Mexicanen die het bereidden met beschikbare ingrediënten: vlees, chilipepers, tomaten en bonen.

In de 20e eeuw werd chilli con carne populair in andere landen van de wereld. In de Verenigde Staten werd het een nationaal gerecht en in Europa werd het populair dankzij immigranten uit Mexico.

Populariteit van chilli con carne

Chilli con carne is populair in veel landen over de hele wereld, maar vooral in de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Argentinië en Brazilië. In deze landen vind je chilli con carne in restaurants, cafés en zelfs supermarkten.

Klassiek chili con carne recept

Ingrediënten:

  • Rundvlees (gehakt of stukken) - 500g;
  • Ui - 1 stuk
  • Verse wortelen - 1 stuk
  • Bulgaarse peper - 1 stuk
  • Spaanse peper - 1 stuk
  • Knoflook - 3 teentjes;
  • Tomaten in eigen sap - 400 g;
  • Rode bonen uit blik - 400 g;
  • Komijn - 1 theelepel
  • Paprika - 1 theelepel;
  • Zout, peper - naar smaak.

Hoe bereid ik chili con carne?

  1. Snijd de uien, wortelen, paprika's en chilipepers in blokjes. Hak de knoflook fijn.
  2. Verhit plantaardige olie in een pan en bak de uien tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de wortels, paprika en chilipeper toe en bak nog 5 minuten.
  4. Voeg knoflook, komijn, paprikapoeder, zout en peper toe. Roer goed door en bak nog 1 minuut.
  5. Voeg het gehakt toe en bak het, onder afbreken van eventuele klontjes, tot het gaar is.
  6. Voeg de tomaten en bonen toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag.
  7. Stoof de chili con carne op laag vuur gedurende 1-2 uur.

Soorten chili con carne

Chili con carne kan op verschillende manieren bereid worden door verschillende ingrediënten toe te voegen. Hier zijn enkele van de populairste soorten chili con carne:

  • Traditionele chilli con carne wordt bereid met rundvlees, chilipepers, tomaten, bonen en kruiden.
  • Chilli con carne met kip is een meer dieetversie van het gerecht.
  • Chilli con carne met groenten is een vegetarische versie van het gerecht.
  • Chilli con carne met zeevruchten is een exotische versie van het gerecht.

Je kunt chilli con carne naar eigen smaak maken door ingrediënten toe te voegen of te verwijderen. Experimenteer en geniet!

Tips

  • Gebruik voor een rijkere smaak runderbouillon in plaats van water.
  • Voor een dikker gerecht voeg je aan het einde van het koken een beetje maïzena verdund in koud water toe.

Serveer de chilli con carne met je favoriete bijgerechten.

Ik hoop dat je genoten hebt van mijn verhaal over chilli con carne. Geef het een like en geef commentaar!

Eet smakelijk! Kook thuis - het is makkelijk en budgetvriendelijk!