Hoe krijg je de zachtheid van je badhanddoeken terug? 3 alternatieven voor winkel-weefselverzachters

Na een verfrissende douche is er niets fijner dan jezelf in een zacht en geurend badhanddoek te wikkelen. Maar na verloop van tijd verliest dit accessoire zijn oorspronkelijke eigenschappen. Het materiaal wordt ruw, onaangenaam aan te raken en minder effectief in zijn taken. Dit gebeurt vaak door de hardheid van het water of fouten tijdens het wassen. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke en betaalbare methoden om je katoenen handdoeken zacht, fris en geurend te maken zonder winkel-weefselverzachters te gebruiken.

Zelfs de zachtste en kwalitatief hoogste badhanddoeken kunnen na verloop van tijd ruw en minder aantrekkelijk worden. Dit heeft vooral te maken met de kwaliteit van het water in je huis en fouten bij het verzorgen van het accessoire.

Op het eerste gezicht lijkt het wassen van handdoeken eenvoudig: gooi ze in de wasmachine, voeg waspoeder toe, druk op de knop en klaar. Maar veel mensen maken tijdens het wasproces een aantal fouten die ertoe leiden dat handdoeken ruw en gekreukeld worden in plaats van zacht en fris.

Welke fouten maak je tijdens het wassen van handdoeken die leiden tot hun ruwheid?

  • Overbelasting van de wasmachine: Veel mensen proberen bij het laden van de machine zoveel mogelijk kleding en handdoeken erin te proppen om het aantal wasbeurten te verminderen. Echter, overbelasting van de wasmachine zorgt ervoor dat handdoeken niet goed worden gewassen en uitgezwenkt. Handdoeken zijn dikke, absorberende stoffen die veel water en ruimte nodig hebben voor een goede reiniging. Als je de wasmachine te vol laadt, krijgen de handdoeken niet de nodige zorg en worden ze niet goed schoon en fris.

  • Te veel wasmiddel: Soms denk je dat het toevoegen van meer waspoeder of conditioner tijdens het wassen de kleding en handdoeken schoner en frisser maakt. In werkelijkheid heeft een overmaat aan reinigingsmiddelen echter geen positief effect op het materiaal. Lees altijd de etiketten op de verpakking van waspoeder en gel en gebruik ze in de aangegeven hoeveelheden. Meet het middel af met meetbekers of theelepels in plaats van 'op oogschatting', anders plakken de deeltjes aan de vezels van het textiel en maken ze het ruw.

  • Ongeschikte temperatuur: Hier is improvisatie ook niet aan de orde. Handdoeken hebben warmte nodig voor desinfectie, verfrissing en uitzwenken, daarom wordt aangeraden ze bij een relatief hoge temperatuur te wassen, niet lager dan 60°C. Volg bij het instellen van deze temperatuur de aanbevelingen van de fabrikant, vermeld op het etiket. Dit is de beste optie.

Voeg dit toe aan je wascyclus voor zachte handdoeken

De schappen in winkels zijn gevuld met een verscheidenheid aan weefselverzachters en conditioners die beloven de zachtheid van je spullen terug te brengen. Maar er is geen noodzaak om geld uit te geven voor dergelijke producten. Niet alleen zijn ze meestal niet goedkoop, maar dergelijke poeders en gels zijn ook niet milieuvriendelijk en niet altijd effectief.

In plaats daarvan kun je 10-12 milliliter eucalyptol toevoegen aan de wasmachine. Ja, het gebruik van zo'n middel kan ook duur zijn, maar het is een absoluut milieuvriendelijke optie die je handdoeken een verbazingwekkende zachtheid en frisheid geeft.

Eucalyptol bevat veel biologische actieve ingrediënten met antibacteriële en antivirale eigenschappen, wat bijdraagt aan een extra hygiëne van de handdoeken tijdens het wassen. Bovendien is de geur van zo'n olie zeer aangenaam - het wordt zelfs gebruikt bij respiratoire infecties.

Een andere eenvoudige, milieuvriendelijke en budgetvriendelijke manier om handdoeken zacht en fris te maken is het gebruik van azijn en baking soda.

Azijn heeft desinfecterende eigenschappen en doodt bacteriën en schimmels. Het zal de kleur en structuur van de handdoeken niet beschadigen, maar zelfs het tegenovergestelde doen: het maakt ze levendiger en zachter. Voor één wasbeurt is meestal een half kopje azijn voldoende. Giet het product in het vakje voor het weefselverzachtingsproduct.

In het vakje voor het waspoeder doe je baking soda. Voor één wasbeurt is een kwart kopje voldoende. Voeg geen andere middelen toe, want die kunnen het resultaat verslechteren. Start de wascyclus bij een hoge temperatuur en wacht tot het einde. De verschoonde handdoeken kun je aan de lucht drogen. Maak je geen zorgen over de azijngeur direct na het wassen. Deze verdwijnt wanneer de handdoeken droog zijn. Het is een eenvoudige, milieuvriendelijke en goedkope manier om ervoor te zorgen dat je handdoeken maximaal schoon en zacht zijn.

Vind je dit nieuws deugt?