De meeste mensen snijden ui verkeerd? Deze 'appelsien-techniek' maakt koken makkelijker

Ui is een essentieel ingrediënt voor veel gerechten. We stoven het, bakken het in een pan, bakken het in de oven, of eten het zelfs rauw. Helaas kan het snijden van ui een uitdaging zijn en eindigt het vaak in tranen. Maar er is een manier om het snijden van ui tot een eenvoudige keukentaken te maken.

Eerst en vooral, schil de ui. Draai het vervolgens om zodat het deel met de wortel naar boven wijst.

Vervolgens neem je een scherpe mes en snij je de ui in segmenten, net als een 'appelsien'. Maar raak de top niet aan.

De laatste stap is om het groentje op zijn zijkant te draaien en het fijn te hakken.

Dankzij deze truc zal de ui niet uit elkaar vallen en zal het snijden een stuk eenvoudiger worden. Bekijk het video om te zien hoe je het moet doen.

Veel TikTok-gebruikers vonden deze snijmethode geweldig. "Geniaal", "Ik heb het altijd verkeerd gedaan", "Dit heeft al mijn problemen opgelost" - zo luiden enkele reacties.

Toch waren er ook mensen die niet onder de indruk waren. Gebruikers die zichzelf 'koks' noemden, vonden de methode 'vreselijk' en 'moeilijk om naar te kijken'.

Professionele manier om ui snel en mooi te snijden

Chef-kok Eduard Tibilov toonde in het programma Bon Appetit een professionele en snelle manier om ui te snijden.

  1. Schil de ui en laat de staartje zitten.
  2. Snij de uien in helften.
  3. Maak op één van de helften 'inkepingen' langs de lengte, zonder helemaal door te snijden.
  4. Maak kruislings sneden, ook niet helemaal door.
  5. Hak de ui fijn zoals te zien in de video hieronder.

De chef-kok merkte op dat je je vingers op je nagels moet plaatsen tijdens het snijden, zodat het mes 'over je hand glijdt'.

Hij toonde ook hoe je ui in ringen snijdt.

Hoe snij je ui zonder tranen?

Een van de vele manieren om ui te snijden zonder tranen is het vooraf koelen. Leg het gewoon 30 minuten in de vriezer. Als de ui goed gekoeld is, zal het je ogen niet irriteren tijdens het snijden.

Net zo belangrijk is het altijd een scherp mes te gebruiken. Zo snij je de lagen door zonder de vezels te vermalen. Hierdoor wordt minder enzymen vrijgegeven die je ogen irriteren.

Het is ook een goed idee om het mes van tijd tot tijd in water te dompelen om de scherpte te behouden en de vrijkomende gas te neutraliseren.

Vind je dit nieuws interessant?