Deze 5 factoren beïnvloeden olijfolie: wat producenten willen dat je weet bij het kopen

Olijfolie is niet alleen een populaire ingrediënt in de keuken, maar ook een waardevolle bron van gezonde vetten en antioxidanten. Toch worstelen veel consumenten met het vinden van van hoge kwaliteit olijfolie. Producenten van olijfolie delen vijf belangrijke dingen die je moet vermijden bij het kopen, gebruiken en bewaren van deze olie.

Scholar Meepse uit de Verenigde Staten deelde haar beste tips over wat je moet laten staan in een TikTok-video. Samen met haar Italiaanse echtgenoot Giuseppe, die olijfolie produceert, runt ze het bedrijf EXAU, vernoemd naar de oude Romeinse uitdrukking "Ex Albis Ulivis", wat 'witte olijven' betekent.

Het paar levert de belangrijkste ingrediënt vanuit hun familieboerderij aan de Ionische kust van Calabrië in Italië.

Veel van ons vertrouwen op deze gouden vloeistof voor het bakken, salades maken en pasta bereiden. Maar ondanks zijn veelzijdigheid is olijfolie veel makkelijker te bederven dan veel mensen denken, volgens de producent.

Olijfolie in plastic

Meepse's eerste advies: koop geen olijfolie in plastic verpakkingen.

Hoewel veel van ons misschien kiezen voor olijfolie in plastic flessen, die vaak goedkoper zijn in de supermarkt, "vermindert dit de kwaliteit van de olie en schaadt het ook het milieu."

Transparante verpakkingen

Het tweede advies van de producent betreft ook het type verpakking waarin de olie wordt geleverd.

Meepse raadt consumenten van olijfolie aan "geen olie te kopen" in transparante glazen verpakkingen - of in elke transparante verpakking.

Dit komt omdat olijfolie gemakkelijk kan oxideren als het blootgesteld wordt aan direct zonlicht.

"Olijfolie fotooxideert, dus wanneer het product direct licht krijgt, versnelt dit het oxidatieproces, wat betekent dat de olie sneller rans wordt," legde ze uit.

Waar mag olijfolie niet bewaard worden?

Meepse's derde advies is om olijfolie niet op plaatsen op te slaan waar het blootgesteld kan worden aan warmte - zelfs niet in de magnetron.

Veel mensen vergeten dit en bewaren de olie naast de oven, boven de oven of direct boven het fornuis.

"Het probleem is dat wanneer olijfolie constant langdurig aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, het bedorven raakt," legde de expert uit. "Probeer het dus ver weg te houden van de oven, het fornuis of elke directe warmtebron, zelfs de magnetron."

Let op het etiket van olijfolie

Het vierde advies is om altijd het etiket van olijfolieflessen te controleren, zodat je kunt zien hoe zuiver het product is.

Volgens Meepse is het beter om producten te kiezen waarvan er niet verschillende bronnen op het etiket staan, omdat dit de zuiverheid van het product kan verminderen.

Ze benadrukte dat "er niets mis is met het kopen van zo'n olie als dat wat je nodig hebt. Het probleem is dat veel merken misleidend zijn - er kan bijvoorbeeld staan 'Tuscan Blood' (olijfolie uit de Italiaanse regio Toscane), en als je de fles omdraait, staat er ineens 'Griekenland', 'Portugal', 'Italië', 'Argentinië' en nog veel meer landen."

Vermijd grote merken

Meepse is ervan overtuigd dat je geen olijfolie van grote merken zou moeten kopen. Ze zegt dat kleinere bedrijven veel meer controle hebben over hun bomen en het productieproces.

Ze verklaarde dat "dit garandeert dat we ethische landbouwpraktijken gebruiken, goed voor het land zijn en alles op de juiste manier doen."

Hoe vind je deze informatie?