Hoe uijenvel, een "vitaminebom" kan helpen in uw tuin en voor uw haar? 9 redenen om deze afval niet weg te gooien

In de keuken ontstaan er tijdens het koken vaak resten die gewoon in de vuilnisbak belanden. Sommige van deze resten zijn echter zeer waardevol en hebben veel toepassingen. Een van die waardevolle resten is uijenvel. De dunne, rode schillen van deze groente bevatten een groot aantal nuttige eigenschappen die u in uw tuin, keuken, cosmetica en meer kunt toepassen. Door deze kennis te hebben, gooit u uijenvel nooit meer zomaar weg.

Uijenvel wordt vaak gezien als onnodig afval en wordt weggegooid, terwijl het eigenlijk een echte "vitaminebom" is die veel voordelen biedt. Het bevat onder andere fosfor, kalium, magnesium, bor, selenium, koper, vitamine B-complex en vitamine A, C, E, fytoniciden, nicotineszuur en antioxidanten. Indrukwekkend, nietwaar? Hieronder ontdek je hoe je het kunt gebruiken.

Uijenvel voor planten

De rijke vitamine- en mineraalwaarde maakt uijenvel tot een van de meest effectieve huisgemaakte middelen voor plantenzorg. Er zijn verschillende manieren om het te gebruiken:

  • Natuurlijk meststof: Uijenvel is een uitstekende natuurlijke meststof. Je kunt het rechtstreeks toevoegen aan compost, waardoor het sneller afbreekt en de kwaliteit verbetert. Compost met uijenvel is rijker aan voedingsstoffen en een uitstekende meststof voor planten. Je kunt ook uijenvelthee maken om planten mee te besproeien. Verzamel uijenvel van 2-3 uien, giet er een liter warm water over, sluit het container af en laat het 24 uur in een donkere, koele plek staan. Na die tijd zeef je de thee en besproei je je planten ermee.

  • Mulch voor planten: Gedroogde en gemalen uijenvel kan worden gebruikt als mulch voor planten. Het beschermt de grond tegen uitdrogen, onderdrukt onkruidgroei en verrijkt de grond verder met voedingsstoffen.

  • Natuurlijke insecticide: Een simpel proces is om uijenvelthee te maken. Kook het in heet water, laat het enkele uren staan, zeef het en besproei je planten ermee. Deze spray is effectief tegen bladluizen, webspinnendieren en andere plagen.

Domestieke cosmetica

De eigenschappen van uijenvel worden al lang in traditionele verzorgingsproducten voor haar en huid gebruikt.

Sommige mensen maken bijvoorbeeld een maze van uijenvel. Men denkt dat de antioxidanten en vitaminen in het mengsel kunnen helpen bij het genezen van kleine verwondingen. Deze maze wordt ook gebruikt om bulten, eczeem en schimmelinfecties van de huid en nagels te behandelen.

Voor dit doeleinde vermaal je de uijenvel tot een poeder en mengt je het met een vet crème of boter in een verhouding van 2:3. Bewaar de maze in de koelkast.

Uijenvelthee wordt al lang door meisjes gebruikt als middel om haar te versterken en de groei te stimuleren. Voor dit doel maak je versgeperste uijenvelthee, door verse uijenvel in koud water te weken gedurende 12 uur, en vervolgens te zeefen.

De verkregen thee wordt gebruikt om het haar na het wassen uit te spoelen. Bij een meer geconcentreerde thee of infusie kun je een aangename haarkleur krijgen, variërend van goudbruin tot karamel, afhankelijk van de intensiteit van de oplossing en de oorspronkelijke haarkleur.

Een sterkere infusie wordt soms ook gebruikt om grijze haren te bedekken, maar dit effect is niet langdurig.

Natuurlijke kleurstof

Uijenvelthee is een bekende "oma's kleurstof" die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om paaseieren te kleuren.

Bovendien kun je met witte uijenvel de bouillon een mooie gouden tint geven door de uij in de schil tijdens het koken erin te leggen. Als dit methode je niet bevalt, kun je ook een aparte uijenvelthee maken en deze later aan de bouillon toevoegen.

Een stevige uijenvelinfusie kan ook worden gebruikt om natuurlijke stoffen te verven. Voor een egale kleur is enige vaardigheid nodig en de duurzaamheid van de kleur is matig. Om de duurzaamheid te verbeteren, gebruik je azijn en thermische behandeling, zoals het gladstrijken met een hete strijkijzer.