Hoe te voorkomen dat olie tijdens het bakken van vis en gehakt spettert
Het spetterende olie tijdens het bereiden van eten, zoals vis of gehakt, is een echte nachtmerrie. Niet alleen moet je na het koken de hele keuken schoonmaken, maar is het ook gevaarlijk. Een druppel hete olie kan een brandwond veroorzaken, vooral als je dicht bij de pan staat. Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing om te voorkomen dat olie overal spettert. Je hebt maar één ding nodig dat waarschijnlijk al in je keukenkastjes zit.
Waarom spettert olie in de pan?
Het spetteren van olie in de pan tijdens het bakken, is voornamelijk te wijten aan water. Dit kan water zijn dat op het oppervlak van de pan terechtkomt of water dat aanwezig is in de te bereiden ingrediënten (zoals in vlees, vis, verse of bevroren groenten).
Wanneer de temperatuur stijgt, verdampt het water, zelfs dat dat vastzit in een vetlaag. Deze druppel zal proberen naar boven te stijgen totdat hij door de vetlaag breekt en overal spettert.
Hoe voorkom je dat olie spettert?
Gelukkig heeft het internet een duidelijke oplossing laten zien om te voorkomen dat olie tijdens het bakken spettert en je hoeft de hele keuken niet te ontruimen.
Je hebt er slechts één ding voor nodig dat in veel keukens in de kastjes zit: pergamentpapier (bakpapier).
Snij een stuk dat bij je pan past en leg het op de bodem. Giet er dan olie in en bak zonder risico.
Het is verbazingwekkend maar deze truc werkt echt. Je kunt het gebruiken bij het bakken van vis, gehakt, vlees, groenten en andere gerechten.
Een extra voordeel is dat je pan na gebruik schoon blijft (of bijna schoon).
Hoe helpt zout?
Maar wat als je geen pergamentpapier bij de hand hebt?
Ten eerste, dep de pan voor het bakken droog. Houd er ook rekening mee dat je de ingrediënten die je gaat bakken, zo goed mogelijk droog moet maken om er zeker van te zijn dat er zo min mogelijk water in de pan komt.
Voordat je de olie giet, bestrooi het oppervlak met een beetje zout, dat het water tijdens het bakken opneemt en het spetteren van de olie tot een minimum beperkt.
Als je tijdens het bereiden merkt dat de olie weer gevaarlijk begint te spetteren, voeg dan nog een beetje zout toe, dat de situatie weer onder controle brengt.