Shchi, borsjt, rassolnik en solyanka uit een pot - in de winter hoef je alleen maar water toe te voegen

Soepen voor de winter - klassieke recepten

Voordat je een mes pakt en de potten steriliseert, laten we eerst even rekenen. Gemiddeld kost het ons minstens een uur, misschien twee, om één pot soep helemaal opnieuw te bereiden. Bovendien besteden we het leeuwendeel van deze tijd aan hakken, snijden en braden. Als je de populairste dressings in één keer opstapelt - voor rassolnik, solyanka, koolsoep en borsjt - bereid ze dan in het meervoud in één keer en verzegel ze in potten, dan kost het niet veel meer tijd. Maar de hele winter lang, met zelfgemaakt voedsel bij de hand, kunt u uw gezin in niet meer dan twintig minuten hete soep geven. Een serieuze tijd- en geldbesparing, omdat groenten in de winter niet goedkoper worden. Bovendien zijn paprika's, bieten en kool tijdens het seizoen volledig sappiger, bevatten ze meer vitamines en zijn soepen ermee lekkerder dan met kasgroenten.

Hoe gebruik je navullingen uit een pot?

  • Giet water in de pan in ongeveer dezelfde hoeveelheid als in het potje met dressing, 1:1 (hoewel alles hier relatief is: sommige mensen houden van een dunnere soep, terwijl anderen de lepel liever laten staan).
  • Als je aardappelen wilt toevoegen, doe ze dan eerst in reepjes gesneden in de pan.
  • Voeg de dressing toe als de aardappelen gaar zijn. Het enige wat je hoeft te doen is alles mengen, aan de kook brengen, proeven en zout naar smaak toevoegen. Dat is alles, de soep is klaar.
  • Als je van soepen zonder aardappelen houdt, doe de dressing dan in kokend water, laat het opnieuw koken en haal het van het vuur.
  • In plaats van water kunt u kippen- of runderbouillon gebruiken.
  • Als je helemaal geen tijd hebt, kun je water in een waterkoker koken, de dressing erbij gieten en 5 minuten onder het deksel laten staan ​​- dit is de snelste manier om de soep klaar te maken.
  • Elke soep die een nacht in de koelkast staat, wordt nog lekkerder. Zeker als je er verse kruiden aan toevoegt.
  • Het is beter om de preparaten maximaal een jaar te bewaren, hoewel ze ook daarna niet zuur worden of exploderen, dat is geverifieerd!

Bereiding van koolsoep voor de winter

Het bereiden van de basis voor koolsoep is lang geleden uitgevonden. Historisch feit: in de 19e eeuw, in de winter, kregen koetsiers als rantsoen zogenaamde gehakte koolsoep, dat wil zeggen dat de afgewerkte soep werd ingevroren, in klontjes werd gehakt en in linnen zakken werd verpakt. De koetsier had alleen een pot en een vuur nodig om een ​​volledige, warme lunch te krijgen, hetzij op het station, hetzij in een open veld. Deze dressing kan niet alleen worden gebruikt voor klassieke koolsoep, maar ook voor borsjt, als je de bieten apart bakt en samen met de rest van de groenten aan de pan toevoegt. Of gewoon opwarmen als bijgerecht bij braadworst, gebakken worst, karbonade of stoofvlees.

Bereiding van borsjt met zure appels voor de winter

Het is moeilijk te geloven, maar met deze bereiding duurt het niet meer dan twintig minuten om echte karmozijnrode rode borsjt met zure appelzuurheid te bereiden. Hier is het belangrijk om niet hebzuchtig te zijn met de bieten en de zuurgraad van de appels te waarderen: als ze zoet zijn, moet je een beetje azijn toevoegen. Maar je hoeft niets toe te voegen aan de belangrijkste herfstappel – “Antonovka”, het zal zelf de smaak van de rest in evenwicht brengeningrediënten en geeft de soep zijn unieke aroma. Als je borsjt bij de hand wilt hebben, die niet alleen snel, maar ook razendsnel is, bereid dan naast de dressing de bouillon en giet deze in ijszakken. Het enige dat overblijft is om letterlijk drie aanrakingen te maken: open het potje dressing, het zakje bouillon en doe alles in de pan.

Augurk in een pot

In dit recept is alles hetzelfde als bij een klassieke augurk, met uitzondering van één klein maar belangrijk detail: de ingeblikte versie bevat verse komkommers, geen augurken. Terwijl de pot op zijn tijd in de voorraadkast wacht, hebben ze tijd om te zouten, en met verse komkommers is het gevaar van "bombardementen" op de pot veel minder. Een ander subtiel punt is Alkmaarse gort. Om de een of andere reden zijn velen bang om het in ingeblikte groenten te doen, uit angst voor hetzelfde explosieve effect. Misschien kwam dit van de populaire naam voor Alkmaarse gort - "granaatscherven". Ondertussen werd parelgort met gestoofde groenten in blik zelfs in Sovjetwinkels à la “toeristenontbijt” verkocht en, voor zover wij weten, werd geen van hen geschaad. Wat het gebruik van ingeblikt voedsel betreft, heb je naast soep een uitstekende vulling voor taarten en dumplings.

Solyanka met champignons voor de winter

Het recept voor het maken van solyanka is eenvoudig en duidelijk: het bevat champignons, kool, wortels en uien. Vind je de vegetarische versie te leeg, dan kun je rookworst, kip of kalfsvlees aan de inhoud van het potje toevoegen. Hoewel als er minstens één geurige eekhoorntjesbrood in de dressing terechtkomt, de geur van de hele pan heerlijk zal zijn. Maar niet alleen soep: deze bereiding is het meest veelzijdig, hij zal dienen als bijgerecht, als vulling voor kooltaart en als aperitief met aromatische plantaardige olie.