Ovenschotel met kip, aardappelen en spinazie: een stevig en gezond diner voor iedereen

Braadpan is een van de meest veelzijdige gerechten die gemakkelijk kan worden aangepast aan de smaak en voorkeuren van het hele gezin. Het combineert verzadiging, voordelen en bereidingsgemak, waardoor het een ideale optie is voor het diner.

Een beetje over het recept voor een ovenschotel met kip, aardappelen en spinazie, die zowel vleesliefhebbers als groenteliefhebbers zal plezieren.

Waarom kiezen voor dit recept?

Een ovenschotel is niet alleen een smaakvol gerecht, maar ook een bron van waardevolle voedingsstoffen. Kip is rijk aan eiwitten, wat essentieel is voor het behoud van de spiermassa en de algehele gezondheid van het lichaam. Aardappelen voorzien het lichaam op hun beurt van complexe koolhydraten en vezels, en spinazie is een echte opslagplaats van vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en vitamine A en C.

Bovendien kan dit ovenschotelrecept eenvoudig worden aangepast, afhankelijk van wat u in de koelkast heeft en de voorkeuren van uw gezin. Kip kan bijvoorbeeld worden vervangen door kalkoen en spinazie door broccoli of courgette.

Ingrediënten:

  • Kipfilet – 500 g
  • Aardappelen - 5-6 middelgrote stukken
  • Verse spinazie - 200 g (kan worden vervangen door diepvries)
  • Ui - 1 stuk
  • Crème (10-20%) – 200 ml
  • Harde kaas - 150 g
  • Plantaardige olie - 2 el. lepels
  • Zout, peper en kruiden naar smaak (bijvoorbeeld paprika, knoflook)
  • Boter voor het invetten van de pan

Stapsgewijze voorbereiding:

  1. Bereiding van de ingrediënten: Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Als u het kookproces wilt versnellen, kookt u de aardappelen voor tot ze half gaar zijn. Snij de kip in kleine blokjes en de ui in kleine stukjes.
  2. Kip en uien braden. Verhit plantaardige olie in een koekenpan en bak de ui goudbruin. Voeg de kip, zout en peper toe en bak tot het vlees gaar is (ongeveer 5-7 minuten). Voeg desgewenst je favoriete kruiden toe - paprika en knoflook geven het gerecht een rijke smaak.
  3. Spinazie bereiden Als je verse spinazie hebt, moet je deze lichtjes laten sudderen in een koekenpan, zodat de bladeren in volume afnemen. Ontdooi de bevroren spinazie eerst en knijp het overtollige vocht eruit.
  4. De ovenschotel in elkaar zetten. Vet de ovenschaal in met boter. Leg de helft van de aardappelen in de eerste laag en voeg een beetje zout toe. Beleg met kip en uien en vervolgens spinazie. Bedek met de resterende aardappelschijfjes.
  5. Vulling. Giet de room gelijkmatig over het hele oppervlak van de braadpan. Als je een meer delicate en romige smaak wilt, kun je room mengen met een kleine hoeveelheid geraspte kaas.
  6. Bakken: Rasp de kaas op een grove rasp en strooi deze over de ovenschotel. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 180°C en bak ongeveer 30-40 minuten tot de aardappelen zacht zijn en de kaas goudbruin is.
  7. Serveer. Laat de ovenschotel iets afkoelen, zodat hij beter zijn vorm behoudt tijdens het snijden. Serveer met verse groentesalade of ingelegde komkommers.

Variaties en tips:

  • Voor een meer dieetoptie kunt u magere room gebruiken of deze vervangen door natOeral yoghurt.
  • Je kunt champignons aan het recept toevoegen; ze passen goed bij kip en geven het gerecht een rijke smaak.
  • Als u de voorkeur geeft aan een knapperigere korst, probeer dan broodkruim of gemalen noten aan de kaas toe te voegen.

Ovenschotel met kip, aardappelen en spinazie is niet alleen een hartig, maar ook een gezond diner voor het hele gezin. Dankzij het bereidingsgemak kunt u uw dierbaren snel een smakelijk en uitgebalanceerd gerecht voorschotelen. Eet smakelijk!