Geheimen van perfect gehakt

Waarvan te maken, hoe te hakken en op de juiste manier te bewaren

Gemalen vlees kan worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan gerechten te bereiden: schnitzels, gehaktballen, worstjes, hamburgers, pastasauzen, pizza-toppings, open hartige taarten, taarten, wit vlees of tortilla's. Wij onthullen de geheimen van het bereiden van lekker en sappig gehakt.

Correcte delen van het karkas

Het is verkeerd om gehakt te beschouwen als een manier om van vezelig oud vlees af te komen. Natuurlijk zal herhaaldelijk malen in een vleesmolen, het toevoegen van room en kruiden dergelijk vlees uiteindelijk zachter en smakelijker maken, maar echt goede koteletten of lasagne zullen het niet opleveren.

Vlees voor sappig en mals gehakt moet van goede kwaliteit zijn. Bij voorkeur vers, maar je kunt het ook bevroren nemen: je moet het in de koelkast ontdooien, en niet op kamertemperatuur, in de magnetron of onder heet water. Gebruik geen vers vlees, vooral niet voor het maken van schnitzels - ze worden taai en vallen uit elkaar.

  • Voor rundergehakt werken schouderblad of borst goed.
  • Voor varkensvlees - nek of schouder, waarvan het overtollige vet is verwijderd.
  • Kipgehakt kan van elk deel van de vogel worden gemaakt, na het verwijderen van de schil. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat gehakt dat uitsluitend van borstvlees is gemaakt, gezond, dieetrijk maar droog zal zijn, dus je kunt niet zonder additieven.
  • Voor kalkoengehakt moet je dijen nemen, deze hebben veel aderen, maar de borst is ideaal.
  • Lamsgehakt kun je het beste maken van dij en stuit.
  • Het zogenaamde levergehakt valt op. Het bestaat uit varkens- of runderlong, hart en lever in gelijke verhoudingen. De ingrediënten worden eerst apart gekookt en vervolgens gehakt. In dit gehakt worden gebakken uien en boter gedaan en gebruikt voor het vullen van pannenkoeken, taarten en taarten.
  • Voor visgehakt worden snoekbaarsfilets, snoek, heilbot, kabeljauw, zalm, meerval en koolvis gebruikt. Je kunt een hele vis nemen, maar dan moet je alle botten verwijderen. Kleine exemplaren zijn gemakkelijk te verwijderen met een pincet.

Verschillende soorten vlees mengen

Gehaktballetjes, schnitzels, dumplings en ovenschotels worden lekkerder als je voor gehakt verschillende soorten vlees gebruikt.

De klassieker is zelfgemaakt gehakt, dat bestaat uit varkensvlees en rundvlees. De verhoudingen van de ingrediënten variëren, maar de klassieke verhouding is één op één. Als je vettere gerechten wilt, ligt de nadruk op varkensvlees, magere en caloriearme gerechten - op rundvlees.

Je kunt kip mengen met kalkoen of varkensvlees, lamsvlees toevoegen aan rund- en varkensvleesgehakt, kabeljauw en zalm mengen.

Optimaal slijpen

De eenvoudigste manier om vlees te malen is met een vleesmolen. De grootte van het rooster en de textuur van heerlijk gehakt zijn afhankelijk van wat je gaat koken. Voor een delicate soufflé of braadpan kunt u bijvoorbeeld een fijne grill gebruiken, en voor hamburgers, worstjes, lula-kebab of Pozharsky-koteletten kunt u een grote gebruiken of het vlees met een scherp mes hakken. Ook voor het bereiden van tartaar is hakken nodig.

Om de stukken makkelijker te kunnen snijden en het gehakt niet stroperig en plakkerig te maken, kan het vlees lichtjes ingevroren worden. Voordat u gehakt bereidtU moet de aderen, het kraakbeen en de botten verwijderen en de schil van het pluimveevlees verwijderen.

Additieven voor sappigheid en luchtigheid

Om het gehakt sappiger, malser en aromatischer te maken, kun je eraan toevoegen:

  • uien - in blokjes snijden en goudbruin bakken in groente of ghee; je kunt zowel gebakken als verse uien in één gehakt combineren;
  • room - u kunt meer toevoegen aan het gehakt voor ovenschotels en soufflés;
  • gerookt reuzel;
  • staartvet - voor lamskoteletten;
  • gesmolten boter - in gehakte kipfilet of kalkoenfilet;
  • visbouillon of citroensap - voor viskoteletten;
  • vleesbouillon of koud water als het gehakt te compact is;
  • gehakte dille, peterselie, groene uien - voor zraz, dumplings, gehaktballetjes;
  • geraspte groenten - pompoen, courgette, aardappelen of ontbijtgranen - griesmeel, bulgur, rijst, havermout. Dergelijke additieven zullen niet alleen voor nieuwe smaken zorgen, maar zullen ook gehaktgerechten zuiniger maken en het vetgehalte ervan verminderen;
  • oud wit brood waarvan de korst is afgesneden en dat in melk is gedrenkt. Vers brood zal niet werken - in plaats van luchtigheid zal het gehakt een onaangename gladheid geven;
  • losgeklopt eiwit - voor luchtigheid en dooier - als u het product dichter wilt maken;
  • gemalen gekookte aardappelen - dit helpt als het gehakt te vloeibaar is;
  • gehakte knoflook;
  • gebakken champignons met uien;
  • gedroogde munt - voor lamsgehakt.

Kneden

Het is niet voldoende om simpelweg alle ingrediënten te scrollen en te mengen; je moet het gehakt ook grondig kneden en kloppen, net als het kneden van deeg, zodat het homogeen wordt. Hierna moet het gehakt terug in de koelkast worden gelegd, zodat het goed afkoelt.

Hoe gehakt invriezen zodat het lekker blijft

Gehakt kan in de vriezer worden ingevroren. Om dit te doen, is het handiger om het in kleine porties te verdelen, in diepvrieszakjes te doen en tot platte, ongeveer 2 cm dikke briketten te rollen.

U kunt ook bereide geportioneerde gehaktproducten invriezen: gehaktballen, hamburgers, schnitzels, gehaktballen. Om dit te doen, moeten ze worden gevormd, gepaneerd, op een bord bedekt met polyethyleen of perkament worden geplaatst en een paar uur in de vriezer worden geplaatst. Hierna kunnen de producten worden verwijderd en in diepvrieszakken worden bewaard: ze blijven niet aan elkaar plakken en veranderen in een vormeloze klomp.

Wat kan er gedaan worden?

Bereid de soep niet met gehaktballetjes, maar met gehakt, voorgebakken in een koekenpan. Met dit recept kun je bonensoep of kaassoep maken.