Waarom ik nooit jam maak voor de winter en het als een overblijfsel uit het verleden beschouw
Volgens de recepten van oude grootmoeder wordt voor 1 kg jam 1 kg suiker genomen.
De hoeveelheid suiker per dag voor een volwassene is 25 g (ongeveer 5-6 theelepels).
In principe hadden we daar kunnen eindigen! En het is duidelijk dat we in een ‘gezonde’ pot zóveel schadelijke suiker binnenkrijgen. Maar of de vitamines er ook na het koken blijven, is een grote vraag!
En ik zeg meteen twee dingen:
Ten eerste ben ik ervoor om alles te eten en mezelf geen lekkere lekkernijen te ontzeggen. Daarom kan ik ook jam eten, maar ik doe het zelden en met mate. Ik geef een pot suiker en bessen geen magische genezende eigenschappen. Het is gewoon heerlijk, dat is alles. EN DAT IS ALLES.
Seconde. Ik probeer je niet te ontmoedigen, het is JOUW gezondheid en JOUW keuze. Ik deel alleen mijn gedachten over dit onderwerp. En je hebt het recht om het met mij eens te zijn of niet
Waarom ben ik er tegen:
Veel suiker
Ik heb het al genoemd, maar ik wil nog een keer bij dit punt stilstaan. Volgens statistieken waren er in 2022 alleen al in Rusland 5,3 miljoen mensen met diabetes. En dit zijn slechts officiële cijfers.
Het komt zo voor dat we suiker ongecontroleerd eten: we voegen het toe aan thee, koffie, limonade, we halen het uit kant-en-klare sauzen, desserts, gebak, enz. En wij denken er niet eens over na. Je begrijpt dat het in werkelijkheid veel meer dan 25 g blijkt te zijn.
En suiker veroorzaakt, naast suikerziekte en de gevolgen daarvan, ook overgewicht, cholesterolplaques in de bloedvaten, problemen met gewrichten en huid, vroegtijdige veroudering van het lichaam en een heleboel andere problemen.
Laat me het nogmaals verduidelijken: het gaat niet om de suiker zelf, maar om de hoeveelheid. Daarom is het heerlijk om een paar lepels van je favoriete jam te eten! Maar is het echt nodig om de hele winter 20 blikjes op te rollen?
Weinig gebruik
Hoe langer de jam wordt gekookt, hoe minder vitamines erin achterblijven.
Het zou oneerlijk zijn als ik zou zeggen dat er helemaal geen voordeel is. Dat is ze natuurlijk! De noodzakelijke vezels blijven in de jam achter en de vitamines blijven ook achter, maar als ze worden gekookt, worden ze veel minder dan in verse bessen.
En ik zeg het nog een keer: ik maak een of twee potten jam voor de winter. Maar ik zal de meeste bessen invriezen en drogen, omdat ze op deze manier veel meer voordeel behouden.
“Maar mijn grootmoeder maakte haar hele leven jam en leefde tot ze 80 jaar oud was.”
Mijn favoriete argument. Mijn grootmoeder heeft ook bijna 80 jaar geleefd, maar helaas met veel gezondheidsproblemen.
Het is tijd om toe te geven dat veel oma's advies niet werkt. Onze oma's maakten jam omdat het nodig was om op de een of andere manier de oogst te behouden en in de winter iets te eten te hebben. Er waren toen nog geen koelkasten, ze begonnen nog maar net te verschijnen! Wat kunnen we zeggen over aparte vriezers.
En in onze moderne wereld hebben we zoveel gezondere opties, maar we doen nog steeds bessen in een pan, bedekken ze met een ton suiker en koken ze 500 uur op het fornuis. Waarvoor?
Als je me niet gelooft, kun je de mening van experts van Rospotrebnadzor, Roskachestvo, Roskontrol lezen of een gekwalificeerde arts raadplegen.
En ik zeg het voor de laatste keer: ik ben ook dol op jam en eet het ook! Maar ik zal nooit een dozijn potten koken voor de winter.Eén of twee – met plezier! De rest kan zo gegeten worden, bevroren of in de droger.
Ben je het met mij eens? Zo niet, waarom niet?