Courgette Parmigiano: heerlijke ovenschotel met kaas

Dit recept voor courgette-parmigiano is gebaseerd op de klassieke aubergine-parmigiano.

De basis van de ovenschotel is verse courgette. Vervolgens worden twee soorten kaas en saus gebruikt. Doe alles in een ovenschaal en in de oven!

Scroll na het recept naar beneden om enkele tips en alternatieven te zien.

Recept voor courgette-parmigiano

Ingrediënten

  • 6-7 middelgrote courgettes;

  • 1 glas saus;

  • 300 gram mozzarellakaas, in dunne plakjes of blokjes gesneden;
  • 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt;

  • meel;

  • basilicum;
  • extra vergine olijfolie;
  • zout;
  • peper.

Kooktechnologie

  1. Snijd de courgette in de lengte door met een mandoline.
  2. Droog de courgette met keukenpapier, bestrooi elke kant met bloem en bak ze 1 minuut aan elke kant in hete olie tot ze goudbruin zijn. Leg het op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
  3. Doe een dun laagje tomatensaus en basilicumblaadjes in een ovenschaal. Leg er gebakken courgette op. Bestrijk ze met tomatensaus. Bestrooi met in blokjes gesneden of gesneden mozzarella en een handvol geraspte Parmezaanse kaas en ga door met laagjes maken tot je geen ingrediënten meer hebt.
  4. Werk af met wat tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas.
  5. Bak ongeveer 35-40 minuten op 200°C. Laat afkoelen voordat u het serveert.

Goed om te weten: Courgette Parmigiano smaakt de volgende dag nóg lekkerder, gooi dus geen restjes weg. Het kan ook maximaal twee maanden in de vriezer worden bewaard.

Enkele tips

Vocht voorkomen

Gebruik mozzarella op de juiste manier om te voorkomen dat Parmigiano te vloeibaar wordt. Kies een kaas die niet te waterig is, of haal hem ruim voordat je gaat koken uit de koelkast, zodat hij de tijd heeft om uit te lekken. Je kunt ook keukenpapier gebruiken om overtollig vocht op te vangen na het snijden van de mozzarella. Hoe dunner de plakjes of kleiner de blokjes, hoe beter.

Een andere truc is om de Parmigiano na het koken langer te laten staan, zodat de smaak en textuur samensmelten. Wacht dus een paar minuten voordat je het aansnijdt.

Romige versie

Vervang voor een bianca-versie de tomatensaus door een zelfgemaakte bechamelsaus op smaak gebracht met knoflook of basilicum.

Je kunt ook een beetje pesto aan de saus toevoegen om het een extra kick te geven.

Wissel lagen courgette en dun gesneden, gestoomde aardappelen af.

Houd je niet van bechamelsaus, gebruik dan ricotta. Meng het met lichtgeklopte eieren met een beetje melk, mozzarella en veel Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Thuis koken: het is eenvoudig en budgetvriendelijk.