Hartige groenten koken voor de winter: 2 recepten zonder azijn

Tomaten en komkommers voorbereiden op de winter. De groenten zijn smakelijk, pikant en kunnen perfect worden bewaard tot de volgende zomer, als je ze tijdens het koude seizoen niet eet.

Als jij een van degenen bent die azijn niet kan verdragen of bang bent dat azijn schadelijk is, dan zijn deze twee recepten voor het bereiden van tomaten en komkommers voor de winter iets voor jou.

Pittige tomaten met kaneel voor de winter (recept zonder azijn)

Dit recept maakt de tomaten een beetje zoet. Ondanks de toevoeging van citroenzuur is het zuur niet eens voelbaar.

Ingrediënten

voor een pot van 3 liter

  • Tomaten (klein rond, room, kers) -1,5 kg;
  • Suiker - 5 volle eetlepels;
  • Zout - 2 afgestreken eetlepels;
  • Citroenzuur - 1 theelepel;
  • Verse knoflook - 2-3 teentjes;
  • Peperkorrels - 5-6 stuks;
  • Kruidnagel - 1 stuk;
  • Kaneelstukjes - 2-3 stuks;

Kooktechnologie

Was de tomaten en maak met een tandenstoker meerdere gaatjes in elke groente. Doe de tomaten stevig in potten, giet er kokend water overheen, laat afkoelen en laat het water weglopen.

Voeg suiker, zout, zuur en kruiden toe aan de pot.

Giet kokend water en rol de deksels op.

Draai de potten ondersteboven, dek af met een deken en laat volledig afkoelen.

Ingelegde komkommers voor de winter zonder azijn

Een van de geheimen van deze bereidingswijze is het stomen van komkommers.

Ingrediënten

voor een pot van 3 liter

  • Verse komkommers - 2 kg;
  • Water-1 liter;
  • Verse wortelen - 1 kleine knolgewas;
  • Bulgaarse peper - de helft van een middelgrote vrucht;
  • Knoflook - 3 - 4 teentjes;
  • Mierikswortelblad - 1 stuk;
  • Kersenblad - 3 stuks;
  • Zwarte bessenblad - 3 st.;
  • Peterselie - 3 takjes;
  • Laurierblad - 3 stuks;
  • Dille-paraplu - 1 stuk;
  • Zwarte peperkorrels - 5 stuks;
  • Pimenterwten - 5 stuks;
  • Kruidnagel (optioneel) - 2 - 3 stuks;

Marinade

  • Steenzout - 2 el. l.;
  • Suiker - 3 - 4 el. l.;
  • Citroenzuur - 1,5 theelepel;
  • Aspirine (optioneel) - 1 tablet;

Kooktechnologie

Was de komkommers goed, snijd de "staarten" af en laat ze 2-3 uur in koud water weken.

Giet het water af en giet kokend water over de komkommers. Verwarm de komkommers gedurende 30 minuten en laat het water uitlekken.

Plaats de bereide kruiden en specerijen op de bodem van de pot.

Plaats de komkommers stevig in de pot (dankzij het feit dat we ze hebben gestoomd, passen ze gemakkelijk en stevig).

Doe alle ingrediënten voor de marinade erop en giet kokend water over de potten.

Rol de deksels op en draai de potten om.