Hoe je thuis krachtige vattomaten kunt koken - eenvoudig en smakelijk

Een jaar geleden kocht ik tontomaten op de markt of in een boerderijwinkel vlakbij mijn huis. Het leek mij dat het onmogelijk was om ze thuis te maken. Maar in feite is het niet alleen gemakkelijk om tomaten thuis te fermenteren, maar het bleek ook economisch winstgevender.

Het belangrijkste is om te beginnen! En je moet thuis vattomaten gaan fermenteren door een container te kopen, iets zwaars te kopen of te vinden (om te persen), en tomaten, specerijen en kruiden in te slaan.

Krachtige tontomaten

Ingrediënten voor zelfgemaakte vattomaatjes

  • Verse tomaten - 6 kilogram;
  • Verse paprika - 2 grote vruchten;
  • Uien - 4 middelgrote uien;
  • Knoflook - 1 kop;
  • Gezuiverd water - 5 liter;
  • Grof zout - 200 gram;
  • Suiker - 100 gram (je kunt zonder);
  • Specerijen en kruiden: mierikswortelbladeren, bessen- en kersenbladeren, peperkorrels, piment, laurier (optioneel), peterselie, selderij (optioneel), dilleparaplu's.

Technologie voor het thuis bereiden van vattomaten

Om krachtige vattomaten te bereiden, mag u alleen sterke, rijpe tomaten gebruiken, zonder enige schade. We prikken elke tomaat met een tandenstoker in het gebied van de stengel, zodat ze beter gezouten zijn.

Was de ui en paprika. Verwijder de steel en kern van de paprika. Snij in halve ringen, pel de knoflook en scheid deze in plakjes.

Was een plastic bak (ik gebruik grote emmers van tien liter met deksel, die je bij elke verpakkingswinkel kunt kopen) of een houten vat en plaats de tomaten, beleg ze met kruiden en specerijen.

Los zout en suiker (optioneel) op in koud water en giet dit over de tomaten.

We bedekken de tomaten met een groot, schoon bord en oefenen er druk op uit (voor deze doeleinden heb ik 4 jaar geleden een nette maar zware steen meegenomen van de kust van de Zwarte Zee).

Bedek met gaas of handdoek.

De emmer met tomaten moet een aantal dagen op kamertemperatuur staan, maar zodra de pekel troebel wordt, moet je de bak met tomaten op een koele plaats zetten (kelder of onderste plank van de koelkast).

Hoeveel moet je fermenteren?

De periode voor het rijpen van tomaten is van 21 tot 31 dagen. Hoewel je ze na twee weken al kunt proberen te eten, zijn ze al lekker, maar nog niet krachtig.

Vergeet niet dat hoe langer de tomaten in de pekel zitten en gisten, hoe krachtiger ze zullen worden.

Hoe lang bewaren?

Voor langdurige opslag kunt u de tomaten in een emmer laten staan ​​of in potten doen. Als u besluit om ze in potten te bewaren, plaats dan de tomaten met kruiden erin, zeef de pekel en giet deze over de tomaten. Strooi de droge mosterd erover, dek af met een plastic deksel en zet op een koele plaats of in de koelkast.