Hoe petunia's groeien zonder hakhout

Heldere bloemen en een gemakkelijke verzorging hebben van de petunia een favoriet van veel tuiniers gemaakt. Vaak moeten we tijdens het kweken jonge planten plukken en verplanten om ze verder te laten groeien. Er is echter een ingenieuze manier om deze bloem te zaaien waarbij dit proces niet nodig is. Hoe je petunia kweekt zonder te plukken, delen we vandaag.

Deze methode heeft zowel voor- als nadelen. Weeg de voor- en nadelen af om te zien of je klaar bent om zo'n originele manier om weelderige petunia's te kweken, die nu steeds populairder wordt, uit te proberen.

De beste manier om petunia's te kweken zonder breeuwen

Voordelen en nadelen

  • Het belangrijkste voordeel van deze methode is dat je het wortelsysteem van jonge, tere plantjes niet traumatiseert. Hierdoor treedt er geen vertraging op in de ontwikkeling van petunia.
  • De nadelen van deze kweekmethode zijn onder andere dat je grote bakken nodig hebt om te zaaien. Naast het feit dat ze veel ruimte innemen, ontwikkelen de zaailingen daarin zich ook niet zo goed als we zouden willen. Jonge planten kunnen namelijk verzuren en zelfs afsterven.

Petunia zaaien

Als je besluit de bloem niet verder te plukken, plant hem dan in grote zaaibakken, containers of cachepots. Kies voor lichtgekleurde bakken. In donkere bakken onder invloed van zonlicht warmt de grond immers sterker op en verdampt het vocht sneller. Hierdoor kunnen de wortels van de petunia oververhit raken en zul je de zaailingen twee keer per dag water moeten geven.

Kies losse, lichte grond. Plaats deze in een bak. Bevochtig de grond goed voordat je gaat planten. Dit is nodig omdat er heel kleine zaadjes zijn die niet in de grond moeten worden ingebed.

Wat nu te doen

Kies een plantensoort met een sterk wortelstelsel. Je kunt bijvoorbeeld een witte cascade petunia gebruiken. Verspreid de zaden over het oppervlak van de grond. Omwikkel het potje met voedingsfolie. Zet het potje met petunia op een vensterbank aan de zonnige kant. Houd de temperatuur in de gaten die nodig is om de zaden te laten ontkiemen. Deze moet tussen de 23 en 25 graden boven nul zijn.

Voor het zaaien van petunia zonder verder plukken is niets moeilijk. Het belangrijkste is dat je goed voor de bloem zorgt en dat hij genoeg ruimte heeft in een cachepot of bak. Overigens hebben we je eerder verteld hoe je petunia kunt bewaren tot volgend jaar.