Lekker bijgerecht: Franse aardappeldauphinoise
Dauphinoise is een Franse methode om aardappelen te bakken met melk, room en kaas. Dit heerlijke recept duurt slechts 10 minuten om te bereiden, plus 2 uur om te bakken. Probeer het eens en laat me weten wat je van dit bijgerecht vindt.
In de Franse regio Dauphine heeft elke thuiskok zijn eigen formule om dit gerecht op de juiste manier te bereiden.
Het belangrijkste kenmerk van de bereiding is dat dauphinoise wordt bereid uit rauwe aardappelen; in de regel worden voorgekookte aardappelen gebruikt.
Aardappelen worden heel dun gesneden. De beste manier om de perfecte dunheid van aardappelen te bereiken, is door een speciale rasp te gebruiken: een mandoline.
Hoe aardappel Dauphine in het Frans te koken
Voor het beste resultaat bak je de aardappelen, laat je ze minstens vijftien minuten staan en verwarm je de braadpan opnieuw voordat je hem serveert. Na de tweede keer bakken zal de smaak nog lekkerder zijn en zal de korst knapperiger zijn.
Gebruik een ovenschaal van 22 x 30 cm.
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook, gehalveerd;
- 2 eetlepels (ongeveer 40 gram) boter;
- 1,5 kopjes verse melk;
- 1,5 kopjes slagroom;
- 150 gram geraspte Emmentaler (of Gouda, Edam, Russisch);
- 1,5 theelepels zout;
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper;
- ¼ theelepel geraspte nootmuskaat;
- 1,2 kilogram gele aardappelen (geschild, in dunne plakjes gesneden, gewassen en gedroogd).
Kooktechnologie
- Bereid alle ingrediënten voor.
- Verwarm de oven voor op 200 C. Wrijf de ovenschaal in met knoflook en boter.
- Verwarm de melk en ¾ kopje room in een grote pan tot er belletjes langs de zijkanten van de pan verschijnen. Haal van het vuur en zet opzij.
- Klop het ei lichtjes in een middelgrote kom.
- Klop het verwarmde melkmengsel geleidelijk door het ei. Gebruik een dunne stroom om het ei te temperen; Als je te veel hete vloeistof in één keer toevoegt, kunnen de eieren roerei veroorzaken, wat niet is wat jij en ik willen. Het ei mag niet krullen.
- Zodra alle hete vloeistof door het ei is gemengd, voeg je ¾ kopje kaas toe en doe je het mengsel terug in de pan.
- Kook op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, gedurende 3-4 minuten tot de kaas smelt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Voeg de aardappelschijfjes toe aan de saus en roer voorzichtig.
- Doe de aardappelen in een ingevette ovenschaal en verdeel ze in een gelijkmatige laag.
- Strooi de overgebleven kaas erover en voeg de resterende in blokjes gesneden boter toe.
- Plaats de ovenschaal in de oven en verhoog de temperatuur tot 250 C. Bak gedurende 1 uur.
- Haal de braadpan uit de oven en laat 15 minuten afkoelen.
- Ga met een plat mes langs de randen van de braadpan en voeg de resterende ¾ kopje slagroom toe.
- Zet de ovenschaal terug in de oven en bak gedurende 15 minuten.
- Zet het vuur uit en laat het staanLaat de apekanka nog 30 minuten bruin worden op een lager vuur.
Eet smakelijk! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!