Kapustnyak - een eenvoudige soep die voor grote controverse zorgt

Ik zoek uit wat voor soort soep dit is, waar het van gemaakt is en waar het gemaakt wordt. Ook laat ik twee recepten zien: met gedroogde eekhoorntjesbrood en een Oost-Oekraïense versie van de soep.

Ik hoorde voor het eerst over deze soep 6 jaar geleden. Toen hij naar het zuiden verhuisde en de lokale bevolking kwam bezoeken - de inheemse bewoners van Kuban. En pas toen zag ik dat er in de culinaire gemeenschappen van LiveJournal geschillen waren over deze soep. Bovendien liggen de geschillen op het niveau van de ‘strijd om de borsjt’.

Wat is "kool"?

Kapustnyak is een soep uit de zuidelijke keukens van Rusland en Oekraïne, waarvan de basis zuurkool is zonder warmtebehandeling.

Sommigen van jullie zullen nu zeggen dat dit koolsoep is! Maar nee, koolsoep wordt iets anders bereid en kan niet alleen op zuurkool zijn gebaseerd, maar ook op verse kool. Of een mengsel van vers en zuurkool.

Zoals de lokale bevolking mij vertelde: “Er is geen borsjt zonder bieten, net zoals er geen kool is zonder zuurkool.”

Welke soort kool is er?

Gedurende een aantal jaren in het zuiden van Rusland heb ik verschillende soorten van deze soep geprobeerd en besefte dat het belangrijkste erin de basis is: zuurkool.

En al het andere is variabel: deze soep kan worden gemaakt met vlees- of groentebouillon, aardappelen of granen (bijvoorbeeld rijst), of er kunnen champignons aan worden toegevoegd.

Zie hieronder voor twee versies koolsoep: met gedroogde eekhoorntjesbrood en Oost-Oekraïense.

Neem 30 seconden de tijd en word lid van de blog om dagelijks recepten in uw nieuwsfeed te ontvangen.

Kool met gedroogde eekhoorntjesbrood

Ingrediënten

voor een pan van 3 liter

  • Zuurkool (klassiek) - 500 gram;
  • Gedroogde eekhoorntjesbrood - 20 gram;
  • Tarwegrutten (of je kunt lange rijst gebruiken) - 2 eetlepels;
  • Aardappelen - 2 middelgrote wortelgroenten;
  • Uien - 1 grote ui;
  • Wortelen - 1 middelgrote knolgewas;
  • Verse knoflook - 2-3 teentjes;
  • Zout, gemalen zwarte peper;
  • Groenen (dille, peterselie).

Hoe koken

  1. Was de champignons en laat ze 20-30 minuten weken in de pan waarin je de soep gaat koken.
  2. Terwijl de champignons zwellen, snijdt u de ui en knoflook fijn, snijdt u de wortels in dunne reepjes (of raspt u ze op een grove rasp) en snijdt u de aardappelen in kleine blokjes.
  3. Snij de zuurkool in middelgrote stukken zodat de vezels niet te lang zijn.
  4. Spoel de ontbijtgranen af.
  5. Voeg water toe aan de pan en plaats deze op het fornuis, zet het vuur aan.
  6. Fruit de uien en wortels in plantaardige olie gedurende 5-7 minuten en voeg aan het einde de knoflook toe aan de pan.
  7. Nadat het water kookt, dompel je de ontbijtgranen erin en kook tot ze half gaar zijn (ongeveer 10 minuten), en voeg dan de aardappelen toe. Als de stukjes klein zijn, zullen de aardappelen vrijwel onmiddellijk koken, dus zodra het water weer kookt, doe je het braadstuk en de kool in de pan.
  8. Zet het vuur laag en laat de kool 10-15 minuten onder het deksel sudderen. Breng de soep een paar minuten voordat hij klaar is op smaak met zeer fijngehakte kruiden.

Kool is zeker heerlijk direct na het koken, maar op de tweede dag is hij nog lekkerder.

Kool. Oost-Oekraïense versie

  1. Kook de gierst apart tot“bijna klaar” (20-30 minuten).
  2. Kook in de hoofdpan fijngehakte zuurkool en fijngehakte een grote aardappel. Het doel is dat de aardappel bijna volledig gekookt is.
  3. Gelijke hoeveelheden gierst en kool.
  4. Bereid op de derde brander het frituren - uien en wortels.
  5. Als alle ingrediënten bijna klaar zijn, worden ze gemengd en nog eens 5-8 minuten gekookt.

De consistentie wanneer het afkoelt, moet pap of soep zijn.

Maak jij koolsoep? Kende jij deze soep al? Ik kijk uit naar uw opmerkingen en meningen.

Eet smakelijk! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!