Polenta: alles wat je moet weten over het heerlijke eten van Noord-Italië

In Italië bestaat er een gezegde dat getuigt van het nationale belang van polenta: “La polenta è utile per quattro cose: Serve da Minestra, Serve da Pane, sazia, e scalda le mani” - “Polenta is goed voor vier dingen: het is soep, het is brood, het helpt je te vullen en je handen te verwarmen.

In het zuiden en midden van het land eten Italianen voornamelijk pasta en brood, terwijl ze in het noorden de voorkeur geven aan rijst en polenta, waar polenta zo gewoon is dat Noord-Italianen soms "polentoni" - "polenta-eters" worden genoemd.

Wat is polenta?

Polenta is gemalen maïs die op laag vuur wordt gekookt en op verschillende manieren wordt gegeten, als hoofdgerecht of bijgerecht.

Het kan eenvoudig worden geserveerd, met boter en kaas, of met saus. Het wordt vaak uitgespreid om een ​​beetje uit te drogen en vervolgens gebakken, gebakken of gegrild.

Polenta wordt traditioneel gekookt in een payolo, een grote koperen pan met een kegel op de bodem, en geroerd met een lange houten peddel, een tarai genaamd.

In Italië wordt polenta vaak gegeten vanaf een grote schaal of een houten plank, zodat de gasten zichzelf aan tafel kunnen bedienen.

In het Ca' Rezzonico Museum in Venetië hangt een prachtig schilderij van Pietro Longhi uit 1740 waarop te zien is dat vers gekookte polenta op een linnen doek wordt uitgespreid om te drogen.

Polenta-festivals

Er zijn veel polentafestivals in heel Italië, zoals de Sagra del Polentone in Toscane in de laatste week van september en de Piemontese stad Avigliana in mei.

Festa della Polentata, een festival dat voor het eerst werd gevierd in 1622, vindt elk jaar plaats op de laatste dag van carnaval in de stad Tosignano in Emilia-Romagna.

Deelnemers zien hoe polenta buiten wordt bereid in enorme koperen ketels boven houtvuren, in beweging gebracht door dorpsvrijwilligers die traditionele gele shirts en petten dragen. Iedereen krijgt een gratis proeverij van polenta op smaak gebracht met lokale worst.

Polenta: Geschiedenis

De oorsprong van polenta gaat terug tot de oude Romeinse tijd, een papgerecht gemaakt van gemalen gerst, bonen, spelt, rogge of boekweit. Maïs, een product uit de Nieuwe Wereld, werd in de 16e eeuw voor het eerst in Italië geplant.

Interessant is dat een andere naam voor maïs in het Italiaans granoturco is, ‘Turks graan’, een verkeerde benaming die voortkwam uit de overtuiging dat exotisch voedsel uit de Nieuwe Wereld eigenlijk uit Turkije kwam.

Maïs groeide het beste in Noord-Italië, waar het gekookt werd geserveerd en een hoofdvoedsel voor de armen werd. Maar er ontstonden ook verfijndere gerechten en polenta met rijke sauzen werden populair onder de rijken.

Polenta: Variaties

In Italië wordt polenta op verschillende manieren bereid en geserveerd.

Polenta concia, maïsmeel gekookt met boter en kaas en een specialiteit uit de Valle d'Aosta, is de eenvoudigste, en de kaaskeuze varieert van regio tot regio. Polenta concha kan gegeten worden als voorgerecht of als bijgerecht bij een stoofpot.

Polenta kan worden geserveerd met diverse toppings, zoals tomaten- en vleessaus of een ‘witte’ saus van worst en champignons.

In Abruzzo, vooral in de provincie L'Aquila, wordt polenta tijdens de vastentijd geserveerd met slakkensaus of gekookt in melk en geserveerd met boter, knoflook en chili.

Polenta wordt zelfs gebruikt om desserts te maken, zoals torta Nilotta, een smaakvolle cake op smaak gebracht met grappa en venkelzaad die traditioneel wordt gemaakt met overgebleven polenta; en appel-walnoot polentapudding, populair in Umbrië, vooral in de provincie Perugia.

Frittelle di polenta, gebakken polentaschijfjes gezoet met suiker, rozijnen en chocolade, is een populaire lekkernij tijdens carnaval.

Er is zelfs een dessert zonder polenta dat op polenta lijkt! Polenta e osei, "polenta met vogels", is een taart gevuld met abrikozenjam, bedekt met gele marsepein, waardoor het lijkt op een kom polenta.

Het wordt gegarneerd met gekonfijte of chocoladevogels om het traditionele kwartelgerecht na te bootsen dat traditioneel met polenta wordt geserveerd.

Neem 30 seconden de tijd en sluit u aan bij de blog “Hallo, Andrey!” Ontvang dagelijks recepten in uw nieuwsfeed. Inspireren en geïnspireerd worden.