Het blijkt dat je van oud brood een heerlijke soep kunt maken. Hier zijn 6 verschillende recepten voor Italiaanse pancottosoep

Alles wat je nodig hebt is oud brood, water, knoflook en olijfolie. Klassiek recept + 5 variaties op de soep. Pancotto is een oude Italiaanse soep.

Een Google-zoekopdracht op het woord "pancotto" levert tientallen recepten op. Velen zeggen dat het een Zuid-Italiaans gerecht is, terwijl anderen de oorsprong toeschrijven aan Noord-Italië.

Wat zeker is, is dat het recept altijd vraagt om twee ingrediënten: oud brood en water. En dan zijn er nog vele variaties afhankelijk van de extra ingrediënten.

Oud brood

Het recept is ontstaan als een manier om oud brood te recycleren. Zelfs oud brood weggooien is altijd al een slecht idee geweest. Als je oud brood in huis hebt, rooster het dan in de oven en laat het dan zacht worden in water of bouillon.

Het soort brood maakt niet uit, maar je kunt het beste volkorenbrood en graanbrood vermijden.

Olie en zout

Naast water heb je ook boter en zout nodig. Het traditionele oude recept bevatte deze niet omdat het brood meestal al gezouten was en extra olijfolie van de eerste persing het voorrecht was van enkelen. En zelfs nu is het niet iets dat iedereen zich kan veroorloven.

Pancotto: traditioneel recept

Om pancotto te maken, snijd je oud brood in stukken, doe je het in een steelpan en giet je er water over.

Kook alles op middelhoog vuur tot het brood in een crème verandert.

Roer indien nodig, maar als het lang en langzaam heeft gekookt, is dit niet nodig.

Voeg op het einde zout en een druppel olijfolie toe.

Het originele recept bevat geen geraspte kaas, maar ik raad aan om er wel geraspte kaas over te strooien.

5 variaties van oud broodsoep

pappa al tomadoro

In het pappa al pomodoro recept wordt het brood zacht gemaakt met bouillon, dan worden tomaten toegevoegd en ten slotte op smaak gebracht met olijfolie en veel basilicum.

Sommige mensen vinden het ook lekker om geraspte kaas toe te voegen.

Gebruik in dit geval wit brood en verse tomaten die geblancheerd zijn, in stukjes gesneden en door een zeef gehaald.

Pangaluccio

Dit soeprecept wordt gemaakt met 1 teentje knoflook, chilipeper en rozemarijn. Eerst bakken we broodblokjes met knoflook en olie, dan voegen we water toe om alles zachter te maken. Tot slot wordt de soep op smaak gebracht met chilipeper, zout en peper.

Pugliaanse Pancotto.

Dit recept bevat groenten, waardoor het de meest rijke pancotto is. Je kunt spinazie, boerenkool en witlof toevoegen, maar ook aardappelen, bonen en broccoli volgens sommige lokale tradities.

Pancotto met bonen

Nutritioneel gezien is dit een "complete maaltijd" dankzij de eiwitten uit de bonen. Rode bonen werken goed, maar je kunt ook witte bonen gebruiken, die zijn malser.

Begin met het bakken van de selderij, wortels en uien, voeg dan de gekookte bonen en broodblokjes toe. Giet tot slot de groentebouillon over alles en breng aan de kook. Het brood mag niet smeuïg worden, het moet vrij stevig blijven.

Ribollita.

Een nog rijkere versie van de vorige. De klassieke ribollita is altijd gebaseerd op oud brood, maar hij is verrijkt met veel ingrediënten zoals bonen en zwarte kool. Deze soep is perfect op koude winteravonden.