Het ingrediënt dat je tomatensaus voor altijd zal veranderen

Eén onverwacht ingrediënt zal je saus "redden", en het is ongebruikelijker dan je zou verwachten. Het is vissaus.

Weet je niet zeker wat je moet maken voor een snel diner? Pasta met tomatensaus is altijd een goede optie.

Hoewel tomatensaus en pasta altijd een klassieke combinatie zal zijn, kan dit veelzijdige recept ook worden gecombineerd met eieren, vis, kaas, curry en nog veel meer.

Of je nu een amateurkok bent of een culinair genie, smaakvolle tomatensaus is een basisrecept dat iedereen kan en zou moeten kunnen maken.

Tomatensaus

Er bestaan heel wat recepten voor tomatensaus: je kunt er groenten aan toevoegen of een mengsel van verschillende kruiden.

Maar bijvoorbeeld het recept van de beroemde Italiaanse chef-kok en kookboekenschrijfster Marcella Hazan, dat "het beste ter wereld" wordt genoemd, bevat slechts drie eenvoudige ingrediënten: tomaten uit blik, uien en een stukje boter.

Hoewel tomatensaus makkelijk te maken is, kan het een uitdaging zijn om een recept te vinden dat echt geweldig is. Als je het gevoel hebt dat je huidige recept niet aan de verwachtingen voldoet, is er een geheim ingrediënt dat je kunt toevoegen om je saus nog beter te maken.

Door vissaus aan je tomatensaus toe te voegen, til je je gerecht naar een hoger niveau.

We hebben allemaal wel eens een gerecht geproefd en ons gerealiseerd dat we "iets misten". Helaas weten we meestal niet wat dat ontbrekende ingrediënt is.

Als je tomatensaus iets mist, ben je hier aan het juiste adres. Eén onverwacht ingrediënt zal je saus "redden", en het is ongebruikelijker dan je zou verwachten. Het is vissaus.

Vissaus

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt vissaus gemaakt van vis. Dit zoete en zoute mengsel wordt gemaakt van vis, meestal ansjovis, die maanden en soms zelfs jaren heeft gefermenteerd.

Het fermentatieproces resulteert in een bruine saus die vol glutamaten zit. Omdat het vol glutamaten zit, is het toevoegen van vissaus aan je tomatensaus als het gooien van een umami (vijfde smaak) bom in je gerecht.

De saus op de juiste manier toevoegen

Bij het maken van tomatensaus moet vissaus op de juiste manier worden toegevoegd. Voeg dit ingrediënt toe wanneer je tomatensaus aan het sudderen is. Ik raad aan om de saus "een theelepel per keer" toe te voegen gedurende ongeveer 10-15 minuten. Voeg het toe, roer, laat 10 minuten sudderen en proef. Als het nog steeds niet goed smaakt, voeg dan nog een lepel vissaus toe.

Wat kan ik vervangen door vissaus?

Als je vegetariër bent of als je je bij de gedachte aan vissaus al wilt verstoppen, kun je dit ingrediënt vervangen door geraspte parmezaanse kaas of ansjovis uit blik.

P.S: Vissaus kun je kopen in de Aziatische levensmiddelenafdelingen van supermarkten of online winkels.

Eet smakelijk! Kook thuis - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!