Heerlijke gebakken kip en groenten in Turkse stijl: een eenvoudig klassiek diner waar mijn gezin dol op is
Kip, gekruid en gebakken op een bedje van groenten met een lekkere saus is een geweldige budgetoptie voor een doordeweekse avondmaaltijd. Het is heel gemakkelijk te bereiden en, afgezien van de baktijd, snel klaar.
Welke delen van de kip moet ik gebruiken?
Je kunt ontbeende, huidloze kippendijen of ontbeende, huidloze kipfilet gebruiken. Als je stukken kip met botten gebruikt, zal de bereidingstijd langer zijn.
Gebakken kip met groenten Turkse stijl
Ingrediënten
(voor 4 porties)
- Gedroogde oregano - 2 theelepels;
- Paprika - 2 theelepels
- Komijn - 2 theelepels
- Koriander - 2 theelepels;
- Sap van een kleine citroen;
- Extra vierge olijfolie - 2 theelepels;
- Kippendijen (zonder botten en zonder vel) - 1kg;
- Rode aardappelen (geschild en in stukken gesneden) - 3 knollen;
- Uien (in stukjes gesneden) - 2 middelgrote uien;
- Groene paprika (gesneden en fijngehakt) - 2 middelgrote vruchten;
- Rode paprika (gesneden) - 2 middelgrote vruchten;
- Oranje paprika (gesneden) - 2 middelgrote vruchten;
- Verse tomaat (in stukjes gesneden) - 2 stuks.
Tomatensaus
- Water - 1,5 kopjes;
- Extra vierge olijfolie - 2 theelepels;
- Verse knoflook - 6 gehakte teentjes;
- Zout - 2 theelepels;
- Gemalen hete rode peper - 1 theelepel;
- Gedroogde oregano - 2 theelepels;
- Tomatenpasta - 4 eetlepels.
Bereidingstechniek
- Meng in een grote kom de kruiden met het citroensap en de olijfolie. Voeg de kippendijen toe en zorg dat ze volledig bedekt zijn met de marinade.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Leg de aardappelen, uien en de helft van de paprika's op de bodem van de bakvorm. Leg de gemarineerde kip erop. Beleg met meer uien, paprika's en tomaten.
- Meng het water met de olijfolie, knoflook, zout, rode hete peper, oregano en tomatenpuree. Giet over de kip en groenten.
- Bak 45 minuten tot 1 uur in de oven, tot de kip en groenten helemaal gaar zijn.
- Controleer na 35 minuten en als er te weinig vocht in het gerecht zit, voeg dan een half kopje kokend water toe.
Opmerking
- Gebruik desgewenst groente- of kippenbouillon in plaats van water om een tomatensaus te maken.
- Dit gerecht is erg veelzijdig, je kunt andere groenten toevoegen zoals groene erwten, sperziebonen, wortelen, bloemkool of courgettes.
Restjes:Bewaar restjes in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 3 dagen. Verwarm de restjes in een koekenpan (afgedekt met een deksel) op middelhoog vuur gedurende ongeveer 20 minuten.
Eet smakelijk!!! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk.