Eenvoudige bonensoep met gehakt - precies wat je nodig hebt voor familiediners

Dit recept is mijn interpretatie van een traditioneel Georgisch gerecht, Sheshamadi soep.

De soep wordt dik met een rijke smaak, die wordt gevormd door gehakt en kruiden die eigen zijn aan Georgische gerechten. Heerlijk, voedzaam, rijk, verwarmend bij koud weer.

Een pot verse soep is klaar in 40-45 minuten (mits je bonen uit blik gebruikt).

Je kunt rode of witte bonen gebruiken om deze soep te maken, of je kunt een mengsel van verschillende soorten bonen gebruiken (zoals in dit recept).

Eenvoudige bonensoep met bonengehakt

Ingrediënten

(voor 4 porties)

  • Rode bonen uit blik - 1 blik (340g);
  • Grote witte bonen uit blik - 1 blik (340 g.);
  • Rundergehakt - 1 pakje (500 gram);
  • Ui - 2 middelgrote bollen;
  • Verse wortelen - 2 middelgrote wortelgroenten;
  • Verse aardappelen - 4-5 middelgrote knollen (ongeveer 400 gram);
  • Hmeli-suneli - 2 theelepels;
  • Tomatenpasta - 2 eetlepels;
  • Verse knoflook - 5-7 teentjes;
  • Plantaardige olie (om te bakken) - 2 eetlepels;
  • Ongezouten boter - 50 gram;
  • Verse koriander - een klein bundeltje
  • Water - 1 liter;
  • Zout, zwarte peper - naar smaak;
  • Rode gemalen peper - naar smaak.

Kooktechniek

  1. Bereid groenten en kruiden voor: schil aardappelen, wortelen, uien en knoflook, was en droog koriander. Snijd uien, wortelen en aardappelen in kleine blokjes, hak knoflook en koriander fijn.
  2. Giet plantaardige olie in een steelpan (3 liter), voeg boterolie toe, verhit en doe de gesnipperde uien erin. Bak de uien tot ze transparant zijn, voeg de wortelen toe en bak nog 5-7 minuten.
  3. Voeg het gehakt toe aan de pan en bak tot het gaar is, 5-7 minuten.
  4. Voeg de aardappels toe aan de pan en vul aan met water, kook tot de aardappels gaar zijn, ongeveer 15 minuten.
  5. Voeg de bonen toe (zonder het vocht uit het blik), tomatenpuree, hmeli-suneli. Roer alles goed door zodat de tomatenpuree helemaal oplost. Laat nog 10 minuten koken op middelhoog vuur.
  6. Proef of de soep op smaak is. Breng op smaak met zout, gemalen zwarte en rode peper.
  7. Zet de kookplaat uit en voeg de gehakte knoflook en koriander toe aan de soep. Roer de soep nogmaals door.
  8. Pureer een deel van de bonen en aardappelen met een pureestamper.

De soep kan direct gegeten worden, maar smaakt beter als hij 30-60 minuten heeft staan pruttelen.

Verwarm de soep opnieuw voor het opdienen.

Nog meer lekkere recepten met bonen voor jou:

Eet smakelijk! Thuis koken - het is makkelijk en budgetvriendelijk!