Een eenvoudige manier om een pittig voorgerecht van rode bonen te maken
In Georgië wordt een soortgelijke snack lobio genoemd. Maar in dit recept zitten naast gekookte bonen en kruiden ook hete pepers en knoflook.
Het voorgerecht heeft een pikante scherpte. Het kan worden geserveerd als een op zichzelf staand gerecht of met verse groenten en vlees.
Zie hieronder voor een gedetailleerde ingrediëntenlijst.
Je kunt bonen uit blik gebruiken, dan gaat het bereiden van het pittige hapje sneller.
Pikante rode bonenhapje
Kooktechniek
- Spoel de bonen meerdere keren af onder stromend water en laat ze vervolgens 12-14 uur weken.
- Kook de bonen gaar in gezouten water. Maar kook ze niet te gaar! De bonen moeten heel blijven.
- Bereid de groenten voor: pel de uien, verwijder het klokhuis en de zaadjes uit de paprika's en de hete pepers, ontvel de tomaten.
- Snijd beide paprika's en uien in fijne blokjes en hak de tomaten fijn met een staafmixer.
- Maal de walnootpitten door een vleesmolen of hak ze fijn met een staafmixer. Hak de knoflook en kruiden fijn.
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de paprika's en uien 5-7 minuten en voeg dan de gehakte tomaten en tomatenpuree toe. Bak nog 5-7 minuten.
- Voeg de gekookte bonen toe aan de kwark, roer door en stoof 10 minuten onder een deksel.
- Voeg gehakte knoflook, hete peper, walnoten, kruiden en specerijen (zie onderstaande lijst) toe aan de pan. Breng op smaak met zout.
- Laat alles samen 15 minuten stoven onder een gesloten deksel op laag vuur.
Ingrediënten
(voor 6-8 porties)
- gedroogde rode bonen - 800 g;
- uien - 2 middelgrote koppen;
- verse tomaten - 3 stuks
- verse paprika - 2 stuks
- tomatenpuree - 3 el;
- verse knoflook - 3-4 teentjes;
- hete paprika - 1 st;
- walnootpitten - 100 gram;
- zonnebloemolie (om te bakken) - 2 el;
- basilicum, koriander - elk een klein bundeltje;
- hopeli-suneli - 2 el;
- zout - naar smaak.
De snack is zowel warm als koud lekker.
Eet smakelijk! Kook thuis - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!