Spaanse Romesco saus is een veelzijdige specerij met een rijke smaak

Romesco saus is erg populair in Spanje, waar het zelfs op industriële schaal wordt geproduceerd. Hoewel de beste saus nog steeds wordt beschouwd als zelfgemaakt.

Romesco saus of “salsa romesco” komt oorspronkelijk uit de regio Tarragona in het noordoosten van Spanje. Er wordt gezegd dat lokale vissers het in een vijzel en stamper bereidden om te eten bij hun vers gevangen vis.

Hoewel de saus heerlijk is bij zeevruchten, is het ook een erg smakelijke saus bij vlees en groenten.

Geroosterde rode paprika's worden gemengd met gemalen amandelen, olijfolie en azijn om een homogene, rijke, nootachtige saus te maken die zelfs heerlijk smaakt als je hem gewoon op een sneetje vers brood smeert.

Saus Romesco

Ingrediënten

  • Verse knoflook - 1 kop;
  • Amandelnoten (gepeld) - 12 stuks;
  • Hazelnoten (gepeld) - 10-12 noten;
  • Olijfolie - 5 el;
  • Oudbakken wit brood - 1 niet dikke snee;
  • Rijpe tomaten - 2 middelgrote tomaten (of 1 grote tomaat);
  • Zoete rode paprika - 2 grote paprika's;
  • Rode wijnazijn - 3-4 el;
  • Een kleine hete peper;
  • Zout - naar smaak.

Kooktechniek

  1. Snijd de paprika's in vieren, verwijder het steeltje, het klokhuis en de zaadlijsten. Ontdoe de knoflook van overtollig vlies.
  2. Leg de paprika's met de velkant naar boven en de hele knoflookkop op een bakplaat op perkament. Besprenkel met olijfolie en plaats de bakplaat op de hoogste plank van de oven. Bak 20 minuten op 150 graden Celsius.
  3. Hak de noten fijn in een blender.
  4. Bak het brood in een koekenpan aan beide kanten goudbruin. Leg het brood op keukenpapier en verwijder overtollig vet. Als het brood is afgekoeld, verkruimel je het in de blender waar de gehakte noten al in zitten.
  5. Snijd de tomaten in vieren en bak ze met wat olijfolie in een pan. 5-7 minuten. Doe de tomaten in de kom van een blender.
  6. Haal de bakplaat met de paprika's en knoflook uit de oven. Verwijder voorzichtig de geroosterde velletjes van de paprika's en pers de knoflook uit de schil. Voeg de geroosterde paprika's en knoflook toe aan de blender.
  7. Voeg de hete peper en zout toe, giet de azijn erbij en pureer alles.

Romesco saus is klaar!

Eet smakelijk! Thuis koken - het is makkelijk en budgetvriendelijk!