Thuis koken Parelsoep met paddenstoelen: lekker, hartig, smaakvol

Een stevig gerecht met een rijke smaak van champignons en groenten. De soep is klaar in iets minder dan 30 minuten, maar heeft nog wel tijd nodig voor de voorbereiding van sommige ingrediënten. De soep kan meteen “heet van de pers” worden opgediend, maar smaakt de volgende dag nog beter.

De basis van de soep zijn parelknoedels. Ik heb al geschreven over de afkeer van dit graan in de Sovjet-Unie, maar nu beleeft parelsoep een tweede geboorte (als ik dat zo mag zeggen) en gerechten die ervan gemaakt zijn, vind je in kookboeken en op menukaarten over de hele wereld.

Waarom parelsoep?

De naam “parelsoep” komt van het Franse woord “perlé”, wat parel betekent. Deze naam is te danken aan het uiterlijk van de gort.

Omdat de basis van de soep parelmoer is, heet de soep daarom parelmoer of parelsoep.

Wat voor soort gort moet ik gebruiken?

Let op het aantal parelgort (hoe kleiner, hoe beter en duurder). Onthoud dat nummers één en twee alleen hele granen toestaan, terwijl nummers lager dan twee ook gemalen granen kunnen bevatten.

Welke groenten te gebruiken?

De traditionele groenten voor soep zijn uien en verse wortelen. Indien gewenst kunnen aardappelen en selderij worden toegevoegd.

Wat voor paddenstoelen moet ik gebruiken?

Champignons zijn de beste optie van de meest toegankelijke en goedkope. Als je gedroogde wilde paddenstoelen hebt, gebruik die dan.

Voor een rijkere smaak kun je gedroogde paddenstoelenbouillon of bouillonblokjes gebruiken.

Parelmoer Champignonsoep

Ingrediënten

(voor 4 porties)

  • Parelgort - 150 gram;
  • Ui - 1 middelgrote ui;
  • Verse wortelen - 1 middelgrote wortel;
  • Verse champignons - 500 gram;
  • Droge paddenstoelenbouillon (niet gezouten) - 1 el;
  • Nootmuskaat - halve theelepel;
  • Boter - 50 gram;
  • Plantaardige olie (om te bakken);
  • Schoon water - 2 liter;
  • Zout, peper - naar smaak.

Kooktechniek

  1. Spoel de parelgort goed af onder stromend water. Laat het 4-5 uur weken. Spoel daarna nogmaals goed af.
  2. Bereid de groenten voor: was en maak de groenten schoon. Snijd de ui in grote blokjes, en de wortelen in de lengte doormidden en vervolgens in middelgrote halve cirkels.
  3. Bereid de champignons: maak de champignons schoon met droog papier. Snijd de meeste champignons in fijne blokjes en de rest in dunne plakjes overdwars.
  4. Voeg water toe in een steelpan, doe de parelchampignons erin en kook ze 20-25 minuten.
  5. Verhit tegelijkertijd plantaardige olie in een koekenpan tot het glinstert en bak hierin uien en wortels. Tot de uien transparant worden en de wortelen zacht en goudkleurig. Doe de gebakken groenten over in een kom.
  6. Verhit in dezelfde pan opnieuw de plantaardige olie en bak hierin de gehakte champignons ongeveer 5-7 minuten. Voeg vervolgens boter toe en bak nog eens 5-7 minuten.
  7. Voeg de gebakken en verse champignons, de gebakken groenten, de champignonbouillon en de nootmuskaat toe aan de pan met de parelgort. Roer alles goed door elkaar. Breng de soep aan de kook en zet onmiddellijk uit.
  8. Proef de soep op smaak. Voeg indien nodig zout en peper naar smaak toe.

Laat de soep 2-3 uur trekken. De volgende dag is parelsoep met paddenstoelen nog lekkerder.

Eet smakelijk! Thuis koken - het is makkelijk en budgetvriendelijk!