Lyonnaise aardappelen: een boterzachte combinatie van knapperige wortelgroenten en smeltzachte uien

Wie houdt er niet van geroosterde aardappelen! Ik wel, hoewel ik ze niet vaak kan betalen.

In de Lyonnaise versie (pommes lyonnaise) van gebakken aardappelen met uien is gesmolten boter een belangrijk ingrediënt. Waar kan de Franse keuken zonder? Als je geen gesmolten boter bij de hand hebt, gebruik dan gewone ongezouten boter.

Welke soort aardappelen kiezen?

Het succes van een gerecht hangt ook af van het soort aardappelen dat je gebruikt en de techniek die je gebruikt om ze te koken.

Gebruik knollen van witte Yukon Golds aardappelen. Die werken veel beter dan de gekookte roodbruine variëteiten en geven een botersmaak, een romige binnenkant en een licht krokant korstje na het koken.

Lyonnaise aardappelen

Ingrediënten

(voor 4 porties).

  • Verse Yukon Gold aardappelen - 4 middelgrote knollen (700 gram);
  • Zout - 1 el;
  • Azijn (6%) - 2 el;
  • Gesmolten boter - 5 el (75 gram);
  • Witte (of rode sla) ui - 1 grote ui (in dunne halve ringen gesneden);
  • Versgemalen zwarte peper - naar smaak;
  • Verse peterselie - een klein bosje (fijngehakt).

Kooktechniek

  1. Was, schil en snijd de aardappelen in cirkels van 6-7 millimeter dik.
  2. Giet in een grote pan twee liter koud water over de aardappelen. Voeg zout en azijn toe. Breng aan de kook op hoog vuur en zet het vuur dan laag om het zachtjes te laten koken. Kook tot de aardappelen net zacht zijn, ongeveer 4 minuten. Giet af en zet de aardappelen opzij op een bord. 3 Verhit ondertussen in een grote (28 cm) koekenpan (gietijzeren, antiaanbak of roestvrijstalen pan) 1 eetlepel van de ghee op middelhoog vuur tot het glinstert. Voeg de ui toe, zout licht en bak, af en toe roerend, tot hij lichtbruin en zacht is, ongeveer 10 minuten. Voeg 1 eetlepel water toe en schraap de bruine stukjes op de bodem van de pan. Doe de uien over in een middelgrote kom en zet apart.
  3. Voeg 2 eetlepels ghee toe aan de al lege koekenpan en verhit op middelhoog vuur tot het glinstert. Voeg de helft van de uitgelekte aardappelen in één gelijkmatige laag toe en bak zonder te roeren tot de onderkant goudbruin is, ongeveer 3 minuten. Draai de aardappelen om met een gebogen of dunne metalen spatel en bak ze verder tot ze helemaal zacht zijn, tot ze goudbruin zijn aan de tweede kant, ongeveer 3 minuten. Doe de aardappelen over in een kom met de uien en zet apart.
  4. Voeg de resterende 2 eetlepels ghee toe aan de nu lege pan en herhaal met de resterende aardappelen.
  5. Doe de geroosterde aardappelen en uien terug in de koekenpan, roer en bak tot ze volledig zijn doorgewarmd, ongeveer 1 minuut. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Doe de Lyonnaise aardappelen over op een serveerbord, bestrooi met peterselie en serveer direct.

Eet smakelijk! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!