Vastensalade met zwarte radijs en paddenstoelen, waar ik in de gouden jaren 90 goed geld mee verdiende

Pittige zwarte radijs met zoete nasmaak, aangevuld met ingemaakte paddenstoelen en originele dressing - een smakelijke vastensalade voor elke dag. Ik heb er ooit goed geld mee verdiend.

Ik herinner me dat toen ik in de horeca werkte, in het midden van de gouden jaren 90 van de vorige eeuw, we te kampen hadden met een gebrek aan lekkere vastengerechten. In die tijd werd de mode voor rucola in Moskou gevolgd door een mode voor vastenmenu's in restaurants.

Nu, 30 jaar later, kan ik zelfs in mijn slaap meer dan 100 vastengerechten opnoemen.

Waarom waren vastengerechten duurder dan gewone in de jaren 90?

Toen leek het alsof je met iets origineels moest komen. Elk restaurant is in de eerste plaats een bedrijf en het is belangrijk om een eenvoudig gerecht voor “gek geld” te verkopen.

In de gouden jaren 90 werd het recept voor deze vastensalade uitgevonden (nou ja, of gekopieerd van iemand tijdens een etentje, ik weet het eerlijk gezegd niet meer).

En in modieuze vastenweken verkochten we deze salade in het restaurant duurder dan “Olivier” en “Moskovsky”. Alle vastengerechten waren altijd duurder dan gewone. Maar ze werden gekocht omdat, ik herhaal, het in de mode was.

Waarom noem ik vastenweken modieus?

In de tweede helft van de jaren 90 van de vorige eeuw en in de “nul”-jaren van de 21e eeuw hield niemand de vasten om religieuze redenen. Plotseling begon iedereen vastenmaaltijden te eten zonder te vasten.

Het kwam zover dat mensen naar een nachtclub gingen, vastenvoedsel bestelden en veel alcohol dronken en tot 's ochtends op de dansvloer dansten.

Salade met zwarte radijs en ingelegde opiaten

Ingrediënten

(voor 2 porties)

  • Verse zwarte radijs - 2 kleine wortelgroenten;
  • Uien - 1 kleine kop;
  • Ingemaakte opiaten - 2 eetlepels;
  • Groene uien - een paar pijlen;
  • Azijn (6%) - 1 theelepel;
  • Suiker - een klein snufje;
  • Plantaardige olie - 2 theelepels;
  • Zout, gemalen zwarte peper - naar smaak.

Bereidingstechniek

  1. Schil de radijs, rasp hem op een rasp “voor Koreaanse wortelen” of snijd hem in dunne rietjes. Je kunt ze ook gewoon raspen op een grove rasp. 2 Pel de ui en snijd in dunne halve ringen. Doe de uien in een vergiet en bedek met kokend water. Laat onmiddellijk in een kom met ijswater vallen en laat opnieuw in een vergiet uitlekken om het overtollige vocht af te voeren.
  2. Was en droog de groene uien en snijd in kleine partjes.
  3. Bereid de dressing - meng azijn, plantaardige olie, suiker.
  4. Meng in een slakom radijs, uien en groene uien, ingemaakte champignons. Dresseer de salade met de saus. Zout en peper naar smaak.
  5. Doe de salade in serveerschalen.

Eet smakelijk! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!