Als je je buiten triest en koud voelt, maak dan arroz caldo. Een heerlijke stevige Filipijnse soep met kip, rijst en gebakken knoflook

Kippensoep met ei en knapperig gebakken knoflook. Het kookt vrij snel: het duurt minder dan een uur om klaar te maken. De soep heeft een interessante smaak - door de toevoeging van gember, knoflook en vissaus. Bovendien is de soep ongelooflijk stevig en geschikt voor een volledige lunch of diner.

Het authentieke soeprecept wordt ook gemaakt met kipfilet. Maar kippendijen geven meer smaak en blijven malser dan de borst.

Het verplichte bestanddeel van de soep is geroosterde knapperige knoflook.

Zie de grammen en ingrediëntenlijst aan het einde van deze post.

Knapperig geroosterde knoflook koken.

Volgens het Filipijnse recept moet de knoflook in plakjes worden gesneden, in melk worden geweekt en vervolgens in veel plantaardige olie worden gebakken.

In plaats daarvan bak ik de knoflook op deze manier: ik voeg de gehakte knoflook gewoon toe aan koude olie, verhit het langzaam en bak het totdat de knoflook een licht goudbruine kleur krijgt. Daarna verwijder ik de knoflook met een prikker en leg hem op keukenpapier. Het proces duurt 5 tot 10 minuten en de toegevoegde knapperigheid en pit die geroosterde knoflook aan de soep geeft, kan niet worden onderschat.

Kooktechnieken

Ik begin de soep met het bakken van dungesneden uien in een klein beetje olie op middelhoog vuur. Dan voeg ik elk ongeveer een eetlepel fijngehakte knoflook en gember toe en bak alles samen tot het geurig is.

Daarna komt de kip. Ik snijd de kip in kleine stukjes en bak ze tot ze aan de buitenkant bruin zijn.

Daarna voeg ik de gemalen zwarte peper en vissaus toe, en dan een kopje jasmijnrijst - ongewassen omdat het zetmeel aan de oppervlakte van de rijst de bouillon helpt indikken.

Zodra de rijst goed bedekt is met een beetje vet en vocht in de pan, voeg ik de kippenbouillon toe. Het is het beste om zelfgemaakte bouillon te gebruiken, maar de gember, knoflook en vissaus voegen zoveel smaak toe dat zelfs blokjes kippenbouillon iets ongelooflijks wordt.

Ik heb gemerkt dat een halve liter bouillon precies genoeg is om de soep de juiste consistentie te geven op het moment dat de rijst helemaal gaar is, wat ongeveer 20 minuten duurt onder een deksel op een laag pitje. Het moet nog een beetje soepachtig zijn als het klaar is, dus als het te dik is, voeg ik een beetje meer bouillon of water toe; als het niet dik genoeg is, laat ik het gewoon een beetje afkoelen, dat helpt.

Ik voeg graag een eetlepel versgeperst citrussap toe aan het einde om de smaak op te fleuren. Idealiter is het sap van zure calamansi - een familielid van de sinaasappel en gebruikelijk in de Filipijnse keuken - maar ik gebruik limoen- of citroensap. Voeg zout en peper toe en de soep is klaar.

Hoe opdienen

Zodra ik de soep in borden heb geschept, voeg ik een royale hoeveelheid dungesneden groene uien, knapperige geroosterde knoflook, hete rode pepervlokken en partjes limoen toe.

In plakjes gesneden hardgekookte eieren zijn een must in het traditionele recept, maar je kunt de soep ook zonder eieren serveren.

Ingrediënten

(voor 4 porties)

  • Plantaardige olie - ½ kopje + 3 eetlepels;
  • Verse knoflook - 12-13 teentjes;
  • Jasmijnrijst - 1 eetlepel (250g);
  • Kippendijen (filets) of kipfilet - 1kg; ,
  • Kippenbouillon - 1,5 liter;
  • Uien - 1 middelgrote ui (dun gesneden);
  • Vers gemalen gember - 1 el;
  • Aziatische vissaus - 1 el;
  • Gemalen zwarte peper - 1 theelepel, plus meer naar smaak;
  • Limoen (citroen) sap - 1 el;
  • Zout - naar smaak:
  • Groene uien - 4-5 veren;
  • Hardgekookte eieren - 2 stuks
  • Verse limoen - 2 stuks.