Filippijnse kip adobo: marineren, koken, bakken. Het proberen waard om voor altijd van te houden

Wat begon als een conserveringsmiddel wordt nu beschouwd als het “nationale gerecht van de Filippijnen”. Door de geografische samenstelling van de Filippijnen verschilt adobo enigszins van regio tot regio, maar de meeste Filippino's zijn het erover eens dat de hoofdingrediënten bestaan uit sojasaus, azijn en knoflook. Zwarte peper erwten en laurier zijn ook belangrijk.

De bereidingswijze van adobo is stoven, meestal gevolgd door bakken in de pan.

Meestal wordt adobo gemaakt met kip of varkensvlees of een combinatie van die twee. Je kunt ook inktvis of groenten op deze manier bereiden.

Welke azijn moet ik kiezen?

Azijn is cruciaal bij de bereiding van adobo. De zuurgraad van azijn werd gebruikt om de groei van schadelijke bacteriën in het oorspronkelijke gerecht tegen te gaan, maar nu wordt azijn vooral gewaardeerd om de zure smaak.

Op de Filippijnen zijn rietazijn en kokosazijn de meest gebruikte azijnsoorten. Je kunt deze azijn online vinden.

Een alternatief is rijstwijn- of appelciderazijn. Gewone witte azijn is te agressief voor dit recept.

Waarmee serveer je kip adobo?

Serveer kip adobo met gewone witte rijst of knoflook gebakken rijst.

Kip adobo

Ingrediënten

(voor 4 porties)

  • Sojasaus - ¾ kopje;
  • Riet (appel) azijn - 1 kop;
  • Puur water - 1 kopje;
  • Verse knoflook - 6 teentjes (geperst);
  • Zwarte peper erwten - 1 theelepel (zonder dia);
  • Laurierblad - 2 stuks;
  • Kip (dijen of poten, of zowel dijen als poten met botten) - 1,5 kg;
  • Plantaardige olie - 2 kopjes.

Kooktechniek

  1. Meng in een grote braadslee of andere dikwandige pan de sojasaus, azijn, water, knoflook, peperkorrels en laurier.
  2. Voeg de kip toe en marineer 30 minuten op kamertemperatuur.
  3. Zet de pan op middelhoog vuur, breng aan de kook, zet het vuur laag en dek af met een deksel. Kook tot de kip zacht is, 30 tot 40 minuten.
  4. Haal de kip uit het smoorvocht en leg op een rooster om te drogen.
  5. Verhoog het vuur naar middelhoog en laat het vocht sudderen tot het geconcentreerder wordt, ongeveer 10 minuten. Dit wordt je saus. Zet apart tot de kip bruin is.
  6. Voeg de olie toe aan een diepe koekenpan en verhit deze op middelhoog vuur tot hij glanst. Wanneer de olie heet is, voeg je de kip in porties toe zodat de pan niet te vol wordt. Bak ze aan alle kanten goudbruin, 6-8 minuten per partij.
  7. Doe de kip terug in de braadslee met de gereserveerde saus. Roer de kip door de saus en serveer.

Tips.

  • Adobo is de volgende dag nog lekkerder, als het stoofvocht meer tijd heeft gehad om de kip te marineren.
  • Als je geen rietazijn kunt vinden, kun je kokosazijn, rijstwijnazijn of appelciderazijn gebruiken.
  • Pas de azijn aan, afhankelijk van hoe zuur je je adobo wilt hebben.
  • In sommige regio's van de Filippijnen voegen koks een beetje kokosmelk toe om de saus af te maken.
  • Je kunt de saus ook op smaak brengen met gehakte Thaise chilipepers.

Eet smakelijk! Kook thuis - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!